„Ieftin ca braga” nu e doar o vorbă veche, cel puţin nu în Slatina. Aici, această băutură costă fix 2 lei, şi e făcută de mai bine de un secol în laboratoarele familiei Memish. „Atletul albanez” este cea mai veche firmă privată din România, o cofetărie în care se vând halviţă, rahat, baclava, saraili, citronadă şi bragă. De ea au auzit oameni celebri, români şi străini. Comuniştii i-au spionat îndeaproape, dar nu au reuşit să-i desfiinţeze. Chiar Ceauşescu le era aliat.
Slatina, judeţul Olt. Aerul din centrul vechi al oraşului te face parcă să te întorci în timp 100 de ani. Atât cât are şi clădirea şi afacerea de familie a lui Hashim Memish.
La 74 de ani, este gata oricând să-ţi stingă setea cu un pahar de citronadă sau bragă ori să-ţi îndulcească ziua cu îngheţată şi halviţă.
De mai bine de 300 de ani, străbunii albanezilor fac negoţ în această parte a ţării. Din 1912 există, cu acte, „Atletul albanez”. Aşa se numeşte şi astăzi cofetăria. Este una dintre cele mai vechi firme private din România. Funcţionează sub acelaşi nume şi azi. A rezistat războaielor şi vremurilor comuniste.
În ’79, Securitatea a reuşit să închidă firma două luni pe motiv că străinii sunt duşmani de clasă, fără să ştie că şi Ceauşescu îşi cumpăra de acolo bragă în adolescenţă când şi-a făcut ucenicia ca cizmar la Slatina.
Însă, cea mai grea perioadă a fost între anii ’80 şi ’90, pentru că nu se mai găsea zahăr, materia lor primă. „A trebuit să luăm aprobări de la Marea Adunare Naţională”, povesteşte Hashim Memish.
De „atletul albanez” a auzit până şi preşedintele Franţei, Charles de Gaulle, adus la bragagerie chiar de Nicolae Ceauşescu.
Au trecut pe acolo actori, scriitori, ambasadori, fotbalişti sau cântăreţi. Inclusiv prinţul Nicolae al României. Dovadă stau fotografiile şi rândurile de mulţumire. Minulescu, Eugen Ionescu sau Iorga au pomenit familia Memish chiar şi în cărţile lor. Azi, în acelaşi loc, albanezii din familia Memish vând dulciuri făcute doar de mâna lor.
În ultimii 20 de ani, nepoţii mai tineri au dezvoltat afacerea şi vând produsele celebre în rulote şi chiar într-o cafenea modernă. Afacerea Memishilor a împlinit 101 ani.
În lume unele companii s-au înfiinţat acum 1.400 de ani şi funcţionează şi azi. Primele despre care există date certe sunt o firmă de construcţii şi un hotel, ambele din Japonia. În Europa a apărut prima dată un restaurant în Austria, un bar în Anglia şi o vinărie în Germania, toate în secolul al IX-lea.
Dar astea sunt doar excepţii. Pentru că o firmă mare trăieşte, în medie, cam 75 de ani. Una mică – mai puţin de 10 ani. Afacerile de familie, însă, cu puţin noroc, sunt mai lungi, pentru că au tradiţie, iar produsele lor n-au nevoie de nicio reclamă.
Ştirile TVR au început campania „România Optimistă”
De luni până vineri, la Telejurnalul de seară, vă spunem poveştile de succes ale unor oameni de lângă noi, care, prin perseverenţă, curaj, iniţiativă şi generozitate, au reuşit să schimbe în bine vieţile lor şi pe ale celor din jur, au construit lucruri durabile şi de impact. În acelasi timp, vă invităm să interveniţi, să ne scrieţi, pe site-ul nostru stiriletvr.ro şi pe pagina de Facebook, propriile experienţe dintr-o Românie optimistă.