Campionii fără BAC

88

Examenul de Bacalaureat rămâne încă un hop greu de trecut. Mai ales de absolvenţii liceelor de profil. Acest fapt este demonstrat şi de rezultatele obţinute recent de liceenii sportivi din judeţul Olt, care au susţinut examenul de maturitate, în sesiunea specială de la finele lunii trecute. Din cei şase candidaţi, toţi sportivi de performanţă, care s-au înscris şi s-au prezentat la probe, doar doi au obţinut note de trecere, trei au picat, iar unul a fost exclus ca urmare a tentativei de copiat.

 

Sportivii de la LPS, campioni fără diplomă   

Printre cei 209 liceeni din întreaga ţară care au susţinut examenul de BAC în sesiunea specială de la finele lunii trecute, de la Ploieşti, s-au aflat şi patru atleţi de la Liceul cu Program Sportiv din Slatina, medaliaţi cu aur la Campionatele Naţionale, şi două handbaliste de la Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul” din Caracal, membre ale echipei naţionale de juniore I. Doar fetele au trecut exeamenul de Bacalaureat.

Potrivit rezultatelor afişate pe site-ul IŞJ Prahova, Maria Claudia Constantinescu a trecut peste acest hop cu nota 6,31, în timp ce colega ei, Anca Mihaela Stoica, a promovat examenul cu 6,85. În timp ce conducerea Liceului Teoretic ,,Mihai Viteazul” se consideră mulţumită de rezultatele absolventelor handbaliste, nu la fel stau lucrurile în ceea ce-i priveşte pe reprezentanţii Liceului cu Program Sportiv din Slatina. Sportivii de performanţă de aici au reuşit să obţină zero promovabilitate. La fel s-a întâmplat şi anul trecut.

 

Medaliaţi cu aur, campioni naţionali…

Elevii-sportivi care se prezintă  la examenul de BAC în sesiunea specială sunt, în mare parte, cei cu rezultate deosebite, care au adus şcolii multe medalii naţionale şi internaţionale, pentru care s-a intonat de mai multe ori imnul naţional.

Cei care au picat zilele trecute examenul de maturitate – Daniel Budin, Pavel Nichituş şi fraţii Marian şi Cornel Glişcă sunt deţinătorii mai multor medalii, printre care şi cea de aur, la probele de 100 metri şi, respectiv, ştafeta de 4×400 de metri, la Campionatul Naţional de juniori I sau tineret, ultimii putând fi incluşi în echipa de ştafetă a României la Europenele şi Balcaniada din acest an.

 

Este nedrept ce se întâmplă cu elevii-campioni

În ciuda supărării provocate de lipsa de performanţă educaţională, profesorii-antrenori îşi apără elevii-sportivi. Ei susţin că este nedrept să li se solicite acestora să rezolve subiete de acelaşi nivel ca elevii de la liceele generaliste. ,,Sportivii noştri stau, uneori, şi 10 luni pe an în cantonamente, în locuri izolate, fără a avea posibilitatea de a merge la ore. Ca să nu mai spunem că, la aceste licee de profil, numărul orelor la materiile la care se susţine BAC-ul este mult mai mic decât la liceele generaliste. Ai noştri au două ore de limba română în timp ce elevii de la Minulescu (Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu” din Slatina) au şase ore. Oricât de mult şi-ar dori aceşti copii, chiar dacă nu ar petrece aşa de mult timp în cantonamente, tot nu pot acumula această materie la nivelul colegilor lor care fac multe ore, prin programa şcolară. Este nedrept ca, în timp ce ei ne aduc medalii şi ne fac mândri că suntem români, prin rezultatele sportive obţinute, noi să-i blamăm că nu iau examenul de Bacalaureat”, ne-a declarat Ion Răduţescu, profesor-antrenor de lupte.

 

Oltul solicită BAC diferenţiat

Reprezentanţii IŞJ Olt au desfăşurat în ultimul an o serie de activităţi  cu scopul de a constata dacă se impune sau nu susţinerea de BAC-ului diferenţiat. Potrivit celor susţinute de Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, concluzia consultărilor pe această temă este că BAC-ul trebuie susţinut diferenţiat: elevii de la liceele sportive să dea examenul, printre alte materii, la unele de profil, iar la materiile obligatorii precum Limba română, noţiunile verificate să fie raportate la numărul de ore de predare. ,,Vom înainta Ministerului Educaţiei concluziile acestor consultări care susţin un BAC diferenţiat”, a afirmat reprezentanta IŞJ Olt.

 

Promovabilitate ridicată de olimpici

Promovabilitatea la sesiunea specială de Bacalaureat a liceenilor din Olt a fost de 33,33% cu peste 15% mai mică decât cea la nivel naţional care a fost de 49,76%,  Cele mai multe medii obţinute de liceenii acestei sesiuni, respectiv 35, au fost între 6 şi 6.99. Au existat  şi medii bune sau foarte bune, 24 dintre ele fiind între 9 şi 9.99. Ele au fost obţinute, însă, de olimpici şi nu de sportivi. Cei care au picat BAC-ul în sesiunea specială se pot înscrie în sesiunea din toamnă, dacă nu au concursuri.