Şefii administraţiilor locale iau tot felul de măsuri pentru eficientizarea muncii angajaţilor din subordine şi îmbunătăţirea imaginii instituţiei. Dacă unele sunt comune, fiind folosite de ani buni, altele sunt de-a dreptul inedite, atăgând atenţia opiniei publice asupra inventivătăţii acestora. Este şi cazul Primăriei Caracal. Aici, edilul Eduard Ciocăzanu a ales să-i determine pe salariaţi să-şi facă treaba ,,ca la carte” cu ajutorul unui etilotest şi a unui program IT.
Pentru că vorbea degeaba…
Inedita idee i-a venit primarului caracalean după ce a constatat în mai multe rânduri, intrând în birourile instituţiei, că mirosea a alcool, iar unii angajaţi socializau în timpul programului de lucru. “Eu i-am tot avertizat şi în şedinţe, şi când intram prin birourile lor, să termine cu obiceiurile de genul ăsta, dar după cum se vede nu au vrut să înţeleagă. Am cumpărat un etilotest la primărie şi am dispus ca săptămânal, prin sondaj, să fie testat câte un serviciu. Doi dintre funcţionarii de la Taxe şi Impozite, amândoi trecuţi de 50 de ani, au fost depistaţi băuţi în timpul programului. Unul dintre ei avea o alcoolemie de 0,8, iar celălalt, 0,26. Au fost băgaţi în Comisia de disciplină şi sancţiunea a fost desfacerea contractelor de muncă. Imediat după ce au fost prinşi, au intrat în concedii medicale, dar cum îmbolnăvirea asta subită era dubioasă am făcut o adresă la Casa de Asigurări de Sănătate, să verificăm dacă sunt într-adevăr bolnavi, la domiciliu. Unul dintre ei şi-a făcut dosarul pentru pensionare, celălalt este încă în concediu medical. Când va reveni, i se va desface contractul de muncă, aşa cum a decis Comisia de disciplină. Acum văd că nu mai miroase a şpriţuri prin birouri şi sper să nu mai avem probleme de acest gen nici pe viitor”, a declarat Eduard Ciocăzanu.
Iniţiativă apreciată în declaraţii
Decizia de achiziţionare a etilotestului a fost luată de membrii Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă de la nivelul instituţiei şi este folosit pentru testarea prin sondaj a angajaţilor. Cea privind cumpărarea programului IT a fost şi ea aprobată de legislativul local. Deşi, în urma folosirii etilotestului, doi angajaţi au fost deferiţi Comisiei de Disciplină care a decis desfacerea contractului de muncă, iar implementarea programului IT nu le mai permite să se converseze cu prietenii, pe alocuri chiar să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, majoritatea salariaţilor apreciază iniţiativa primarului. Mai ales atunci când sunt solicitaţi să facă declaraţii publice. Angajaţii cu care am stat de vorbă susţin că este normal ca la serviciu să nu se vină sub influenţa băuturilor alcoolice, mai ales că foarte mulţi salariaţi intră în contact cu cetăţeanul. Cei mai mulţi dintre ei apreciază şi măsura limitării accesului la internet, deşi au recunoscut că au existat situaţii în care acest aspect i-a împiedicat să-şi ducă la îndeplinire sarcinile de serviciu.
Sindicaliştii tac
Preşedintele Sindicatului ,,Consilium”, al funcţionarilor publici din administraţie, Filiala Olt, Octavian Chelemen, a aflat din presă despre inedita măsură luată de conducerea Primăriei Caracal. Cel puţin aşa ne-a declarat nouă. El a mai afirmat că niciun angajat nu s-a plâns sindicatului de măsura luată de şeful administraţiei caracalene, semn că salariaţii nu au considerat-o un abuz al celor aflaţi în fruntea administraţiei locale. Sau le-a fost teamă de repercursiuni.
,,Tot ce pot să vă spun este că nu am primit nicio sesizare la sindicat legat de ceea ce vă interesează. Cel puţin eu nu am cunoştinţă de aşa ceva”, ne-a declarat Chelemen.
Mai performant decât al poliţiştilor
Etilotestul achiziţionat de Primăria Caracal este unul modern şi a scos din bugetul administraţiei locale cca 1.000 lei. El este omologat şi prezintă rezultatul pentru persoana testată în doar câteva secunde, lucru demonstrat practic, pe reporterul nostru, de către Barbu Florea, responsabil cu Securitatea şi Sănătatea în Muncă. ,,Acest etilotest este unul performant. După ce se suflă în el, timp de câteva secunde, afişează rezultatul foarte repede. Nu doar că-l afişează, dar îl şi tipăreşte, fiind dotat cu o imprimantă. Pe rezultatul scris sunt trecute toate informaţiile necesare, astfel încât nimeni să nu conteste. De altminteri, salariaţii testaţi sunt puşi să semneze pe acesta, pentru confirmarea desfăşurării corecte a procedurii de testare”, ne-a declarat Florea Barbu.
Cică efectele se văd
Primarul municipiului Caracal, Eduard Ciocăzanu, cel căre a venit cu această idee, din proprie iniţiativă sau nu, susţine că de la achiziţionarea etilotestului şi a programului IT atitudinea angajaţilor s-a schimbat. Acum nu mai miroase a alcool şi nici nu se mai ,,taie frunze la câini” prin birouri, de către unii angajaţi.
Dacă edilul s-a gândit sau nu că această iniţiativă a sa, de educare a angajaţilor din subordine ar putea fi considerată o nouă minune a Caracalului, nu ştim.
Putem susţine însă că…la capitolul imagine, ea nu a dat bine, lăsând să se înţeleagă că la primăria pe care o conduce era o practică, larg răspândită printre angajaţi, de a veni la serviciu după ce au dat pe gât… una mică. Ceea ce credem că nu-i tocmai corect.