Ion Toma rămâne Ion Toma

66

S-au bucurat şi s-au lăudat că au scăpat de Ion Toma, că l-au ,,izgonit” din judeţ. Cu toate acestea nu au scăpat de cel pentru care au făcut o adevărată obsesie. Din când în când, îşi mai pun ,,căţeii” să mai latre la cel pe care spun că l-au îngenunchiat. Nu o fac atunci când nu au în cine mai da cu noroi, ci când omul, demnitarul sau politicianul Ion Toma, fără să vrea, îi deranjează în vreun fel. Fie că o face el, prin ceea ce intreprinde, fie că firma sa câştigă vreo licitaţie pe care şi-ar dori-o pentru vreun apropiat sau… sunt ,,călcaţi pe bătături” de vreo persoană cunoscută drept apropiată senatorului Ion Toma.

Cred că prin atacuri mincinoase şi murdare îi afectează personalitatea, imaginea sau tot ceea ce într-un cuvânt înseamnă forţa lui Ion Toma. Nu-şi dau seama că tocmai această reacţie a lor vine să demonstreze că Ion Toma, deşi nu mai este şeful lor, are o influenţă în teritoriu mai mare decât o au ei, că de cele mai multe ori cuvântul lui contează mai mult decât al lor. Ce reclamă mai importantă decât atenţia acordată de cei care se cred stăpânii judeţului îşi putea face demnitarul care a ştiut întotdeauna să construiască, să lase ceva în urma lui? Nu credem că există! Cu cât vor continua să lovească în el anonimii cărora le-a deschis uşa spre ,,lumea bună”, cu atât li se va face dor câtor mai mulţi dintre subalternii lor de Ion Toma. Chiar şi de momentele în care… lua foc. Le-a trecut supărarea pe dojănelile lui care, comparându-le cu ieşirile celor care i-au luat locul, seamnă cu nişte picături într-un ocean.

Una, două, face şi drege Ion Toma… Cine-i ţine pe ei să nu facă la fel… să se zbată să aducă bani în judeţ pentru diverse investiţii, măcar că lucrările în cauză ar fi executate de firmele lor sau ale apropiaţilor dacă reuşesc să treacă de licitaţiile organizate conform procedurile legale?

Cine-i împiedică pe toţi cei care se cred şmecheri acestor locuri să se zbată şi să aducă bani în judeţ iar prin investiţiile realizate să transforme radical Oltul? Nu cumva neputinţa, ca să fim eleganţi în exprimare? Nu cumva lipsa de valoare? Noi credem că da… Pentru că este greu să faci comparaţie între ce politicieni am avut şi ce avem. Parcă-i un blestem… ne alegem oameni din ce în ce mai slabi din punct de vedere profesional şi moral. În atare condiţii, ar trebui să încetăm să ne mai plângem că o ducem rău. Noi suntem cei care, pentru că reacţionăm impulsiv, că suntem uşor de manipulat sau de cumpărat, suntem cei care ne determinăm viitorul care pare să fie din ce în ce mai cenuşiu.