Secretul Cetăţii Sucidava

151

Cetatea Sucidava de la Corabia, una dintre cele mai importante vestigii istorice din Olt, va fi pusă în valoare cu ajutorul banilor europeni, accesaţi pe POR, AXA5.1-Dezvoltarea durabilă a turismului. Peste 3,4 milioane de euro au fost accesaţi în acest sens de către primărie în parteneriat cu Muzeul de Istorie şi Etnografie din localitate, prin intermediul unui proiect depus în urmă cu patru ani.

 

Potrivit celor declarate de directorul muzeului corăbian, Mirela Cojoc, toate avizele necesare au fost obţinute, acum singurul lucru după care se mai aşteaptă este publicarea în MO a hotărârii de trecere în domeniu public al oraşului a cetăţii şi a străzilor ce duc către aceasta, străzi ce vor fi reabilitate şi ele în cadrul programului amintit.

Proiectul ce urmează a fi implementat urmăreşte două obiective. Primul vizează intervenţia pe monumentul istoric pentru reabilitarea şi protejarea unor vestigii istorice, iar cel de-al doilea – promovare din punct de vedere turistic a cetăţii prin construirea unei clădiri noi ce va adăposti un muzeu de sit, o sală de conservare primară a artefectelor care vor rezulta din următoarele cercetări arheologice, o sală de conferinţe cu video proiector, o sală de suveniruri, magazii pentru depozitarea obiectelor şi alte încăperie pentru utilităţi.

Directorul muzeului corăbian, Mirela Cojoc, ne-a mai declarat că se va realiza şi un circuit turistic care va cuprinde toate monumentele arhitectonice importante din cetate, dar şi materiale publicitare de promovare a sitului.

 

Printre obiectivele de atracţie ale cetăţii care vor fi puse în valoare se numără şi ,,Fântâna secretă”, Hypocaustul şi Basilica paleobizantină.

,,Fântâna secretă este principalul punct de atracţie al Sucidavei. Descoperită în 1958, ea datează din sec. al VI-lea, din vremea împăratului Justinian, fiind monument unic în arhitectura romano-bizantină. Este denumită astfel deoarece permitea aprovizionarea cu apă dintr-un izvor secret, aflat în exteriorul cetăţii, în vremea atacurilor popoarelor migratoare. Clădirea Hypocaust, descoperită în anul 1977, datează din secolul al V-lea şi era folosită la încălzirea cu aer cald a unei alte locuinţe aflate la est de hypocaust. Legătura se făcea prin tuburi din ceramică îngropate în pereţii locuinţei. Basilica paleobizantină datează din sec. al VI-lea. Este cel mai vechi monument arhitectural de acest fel de la nordul Dunării. Din edificiu s-au păstrat o parte din temeliile zidurilor şi din pardoseala interioară, pe baza cărora s-au restaurat dimensiunile şi forma basilicii. Este orientată cu altarul est-sud-est. Sub pardoseală s-au descoperit şase morminte de înhumaţie, păstrându-se scheletul unui bărbat adult ce a fost restaurat şi oferit spre vizitare”, ne-a spus despre obiective Mirela Cojoc.

 

Cetatea Sucidava nu este atractivă doar pentru turiştii care ajung în oraş, dar şi pentru cercetători. An de an studenţii Facultărţii de Istorie din Craiova îşi fac practica aici în cadrul şantierelor arheologice ce funcţionează ca nişte ateliere şcoală, sub conducerea profesorului universitar doctor Petre Gheorghe şi a colegului său Lician Aman, descoperind noi mărturii despre viaţa cetăţii. Şantierul este deschis timp de două săptămâni, la începutul lunii iulie, iar în el muncesc între 20 şi 30 de studenţi de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Craiova. Cheltuielile pentru cazarea studenţilor dar şi a profesorilor care-i însoţesc sunt suportate de la bugetul local. Cele mai multe vestigii istorice descoperite de ei ajung în patrimoniul Muzeului de Istorie şi Etnografie Corabia, după cum ne-a declarat Mirela Cojoc, directorul instituţiei.

Ultimele obiecte descoperite aici sunt 18 monezi din bronz, datând din secolul al III-lea, fragmente de anfore, obiecte din fier şi os.

 

Consilierii locali din Corabia au aprobat prin vot, luna trecută, cererea depusă de către Institutul Naţional al Patrimoniului pentru demararea procedurile de introducere a cetăţii în patrimoniul UNESCO.