SC Matra Scorniceşti-firma generalilor, profit gras din bani publici

2517

Există firme cu lipici la bani publici. Nu întotdeauna acestea aparţin unor persoane cunoscute, deţinătoare de funcţii publice şi nici nu îşi au sediul în marile oraşe din ţară. Cu toate acestea, reuşesc să pună mâna pe contracte grase, ce le aduc profituri impresionante. Una dintre aceste societăţi este şi SC Matra SRL Scorniceşti, cunoscută mai degrabă drept ,,Firma generalilor”

Luna trecută, SC Matra SRL Scorniceşti a încheiat un nou contract cu structuri ale MApN, din care se va alege cu un profit considerabil. Deşi valoarea contractului pentru livrarea de carne de vită pentru UM 02022 din Constanţa este destul de mare – 652.244,75 lei, nu aici este problema, ci la modul cum firma din Scorniceşti, numită şi ,,Firma generalilor”, a pus mâna pe el.

Potrivit colegilor constănţeni, firma a fost declartă câştigătoare a licitaţiei organizate de MApN după ce ofertele firmelor concurente au fost… respinse. Conform anunţului de atribuire din data de 21 iunie 2013, pentru această licitaţie s-au primit trei oferte, însă numai una a fost admisă.

SC Matra SRL este una dintre firmele cu lipici la bani publici, cu predilecţie la contractele cu Ministerul Apărării Naţionale. Firma al cărei acţionar unic este, conform Registrului Comerţului, Lucian Petrache Ionescu, a mai încheiat de la începutul anului cu Unitatea Militară din Constanţa alte 10 contracte.

Două dintre aceste contracte sunt încheiate în colaborare cu SC Granbis SRL şi SC Mira Sistem Group SRL

Printre contractele semnate de SC Matra SRL Scorniceşti cu instituţii ale statului în urma cărora a obţinut un profit gras din bani publici este şi cel semnat cu CJ Olt, pentru livrarea produselor din programul ,,Corn şi lapte” copiilor din judeţul Olt. Pentru că legislaţia actuală interzice angajarea de cheltuieli fără a exista prevederi bugetare în acest sens, contractul amintit a intrat în atenţia oamenilor legii, datorită faptului că el a fost semnat pentru o perioadă de patru ani.

Reprezentanţii DNA Craiova mai anchetează şi alte aspecte legate de amintitul document, existând dovezi potrivit cărora Caietul de sarcini, ce a stat la baza licitaţiei organizate de administraţia judeţeană din Olt, ar fi fost întocmit de firma de avocatură cu care SC Matra SRL Scorniceşti avea contract de asistenţă juridică. Cu această firmă de avocatură CJ Olt a încheiat ulterior şi el un contract de consultanţă juridică, chiar dacă are o armată de angajaţi la serviciul de specialitate.

Contractul pentru livrarea produselor din programul ,,Corn şi lapte”, dar şi cel pentru consultanţă juridică au fost semnate de preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu.