Filiala Olt a marcat zilele trecute împlinirea a 137 de la Înfiinţării Societăţii Române de Cruce Roşie. A făcut-o nu aşa cum ne-am fi aşteptat pentru importanţa acestei adevărate instituţii de interes public, ci printr-o manifestare restrânsă, în cadrul căreia au fost acordate diplome celor mai activi voluntari şi au fost înmânate certificatele de prim-ajutor elevilor de clasa a XII-a, care au participat la ultimul curs de pregătire organizat.
În ultimii ani, activitatea Filialei Olt s-a canalizat pe cursurile de pregătirea populaţiei pentru acordarea de prim-ajutor, componenta socială fiind limitată din cauza lipsei resurselor financiare, societăţile comerciale ignorând în cea mai mare parte apelurile făcute.
,,La capitolul sponsorizări, stăm foarte prost. Apelurile noastre nu primesc răspuns afirmativ, majoritatea celor care ar putea să ne ajute financiar invocă, de cele mai multe ori, criza economică”, ne-a declarat Simona Capisizu, director al Filiala Olt a Crucii Roşii.
Din motive economice, nici administraţiile locale nu se întrec în a răspunde pozitiv iniţiativelor Filialei Olt a Crucii Roşii, privind instruirea personalului pentru a interveni în situaţii de urgenţă.
,,Nici primarii nu înţeleg că este foarte important să aibă o echipă pregătită pentru a interveni în caz de nevoie, care să gestioneze situaţiile de urgenţă. Spun că nu au bani pentru astfel de cursuri deşi ele sunt prevăzute de lege”, a afirmat Marinela Popescu, economist Filiala Olt a Crucii Roşii.
În ciuda sărăciei cu care se luptă conducerea Filialei, se reuşeşte desfăşurarea multor activităţi şi transpunerea în practică a proiectelor datorită voluntarilor al căror număr se află într-o continuă creştere.
,,Numărul voluntarilor este într-o continuă creştere. În general vin spre noi tineri, profesori, doctori şi asistenţi medicali”, a mai afirmat Simona Capisizu.
Cei mai mulţi dintre membri activează în domeniul acordării primului ajutor şi au început munca de voluntariat prin participarea la cursurile organizate în acest sens de Crucea Roşie.
Violeta Militaru a devenit voluntar atunci când a decis să urmeze cursurile de prim-ajutor, în speranţa că astfel va şti să-şi ajute apropiaţii. I-a placut aşa de mult ceea ce a început să facă încât nu a mai renunţat la colaborarea cu Crucea Roşie. Acum a devenit instructor de prim-ajutor. Îi învaţă pe cei care vor să deprindă cum să acorde primul-ajutor într-un mod profesionist.
De-a lungul istoriei sale, Crucea Roşie Română a venit permanent în sprijinul celor aflaţi în nevoie, de la victimele războaielor, epidemiilor, dezastrelor naturale şi până la persoanele marginalizate social.