Legumicultorii din bazinul Pleşoiu-Grădinari, muncesc aproape pe nimic

165

Legumicultorii din bazinul Pleşoiu-Grădinari reuşesc cu greu să-şi valorifice produsele. Din motive diverse, cei mai mulţi dintre ei nu mai merg în ţară pentru a-şi vinde legumele şi aleg să şi le valorifice chiar din faţa porţi. Aproape la tot pasul, pe Drumul Naţional 64, între Pleşoiu şi Grădinari, întâlneşti lădiţe cu roşii, saci cu castraveţi, ardei şi vinete sau căruţe cu varză, în aşteptarea cumpărătorilor.

 

Vârsta, lipsa mijloacelor de transport, mafia din pieţe şi preţul din ce în ce mai mic îi determină pe legumicultori, cei mai mulţi dintre ei persoane vârstnice, să nu mai meargă la piaţă pentru a-şi valorifica produsele. Ei aleg să le vândă din faţa porţii sau la marginea drumului, la un preţ cu mult mai mic faţă de cel din pieţe.

Deşi le-au tot promis că le vor face pieţe de gros pentru a-şi comercializa legumele în condiţii civilizate, autorităţile nu au reuşit să se ţină de cuvânt. Promit că o vor face în perioada următoare.

,,Am încercat dar nu am reuşit. Terenurile în zona în care ar fi trebuit să construim această piaţă au fost retrocedate. Am demarat negocierile cu unii proprietari dar preţul cerut a fost cu mult peste posibilităţile noastre. Şi… nimeni nu ne-ar fi acceptat să-l dam, şi dacă aveam suma respectivă. Acum am constituit GAL-ul şi primii bani europeni pe care-i vom accesa îi vom băga într-o astfel de piaţă”, a afirmat Iulian Preda, primarul comunei Pleşoiu.

Astfel de asigurări ne-au fost date şi de Ionică Stanciu, viceprimarul comunei Grădinari. Potrivit acestuia, piaţa din această comună ar trebui să fie gata până în toamnă.

 

Pentru a veni în sprijinul legumicultorilor, autorităţile locale au sprijinit mai multe iniţiative. La Pleşoiu s-a dat o mână de ajutor de către administraţia locală pentru înfiinţarea a două asociaţii. Din păcate, neînţelegerile dintre membrii acestora le-a împiedicat să-şi atingă obiectivul pentru care au luat fiinţă. S-a încercat, potrivit celor susţinute de edilul Iulian Preda, livrarea unor cantităţi mari de legume, colectate de la localnici, pentru o societate din Grădinari, în vederea livrării către marii comercianţi. Au apărut disfuncţionalităţi care au slăbit încrederea producătorilor în aşa măsură încât au renunţat să-şi mai onoreze cantităţile solicitate de către firma în cauză.

,,Ni se cerea o anumită cantitate de legume şi când era să o livrăm nu ne-o mai lua pe motiv că li s-a anulat comanda”, ne-a mărturisit primarul din Pleşoiu.

La Grădinari, administraţia locală a întocmit un proiect pentru construirea unei fabrici de produse tradiţionale din legume şi fructe, pe fonduri europene. Suma pe care o au la dispoziţie se ridică la 750 de milioane de lei vechi. Conform celor susţinute de viceprimarul localităţii, implementarea proiectului se află în faza achiziţionării utilajelor.

,,În această fabrică vom prelucra legumele pe care localnicii, şi nu numai ei, vor putea să-şi valorifice produsele mai slab calitative, pe care nu pot sau nu mai reuşesc să le valorifice pe piaţă”, a afirmat Ionică Stanciu.

 

Autorităţile locale susţin că problemele legumicultorilor nu vor dispărea prin organizarea pieţelor de gros, ci doar prin decizii guvernamentale în favoarea acestora.

,,Până nu se ia o decizie prin care să se impună marilor marketuri ca un procent de 30-40% din legumele şi fructele comercializate să fie din producţie autohtonă, legumicultorii de aici şi din alte zone ale ţării o vor duce greu. Din ce în ce mai greu. Degeaba se cultivă legume de calitate superioară, degeaba investesc oamenii sume importante, că nu au cum să-şi valorifice producţia obţinută. Cei mai mulţi dintre cei care cultivă legume nu au acces în marile pieţe din ţară din cauza comercianţilor care închiriază tarabele la începutul anului, pe toată perioada anului. Sunt localităţi unde mergeau, dar acum nu mai au acces. Acolo, pentru a putea să-şi închirieze masă trebuie să participe la licitaţie. Şi vă dau exemplu Mediaş-ul. Pentru o masă în piaţă s-a plătit chiar şi 3000-3500 lei. La banii aceştia se mai adaugă taxa zilnică. Dacă faci calculul… nu prea mai ai cum să ieşi în câştig dacă nu faci legumicultură la scară… mare ca să zic aşa. Dacă te duci cu o cantitate în piaţă, ai norocul să pui mâna pe o masă, nu poţi să vinzi la un preţ mai mic ca să scapi de marfă într-un timp cât mai mic pentru că ai de-a face cu mafia din pieţe. Unul dintre oamenii de aici a fost atât de rău bătut că a ajuns în spital”, ne-a mai mărturisit edilul de la Pleşoiu. Secundul său la cârma administraţiei locale ne-a mărturisit că, la momentul respectiv, putea recolta cam 50 de tone de roşii. Le-ar fi recoltat, dar unde să le vândă pentru că la Braşov, în piaţă, trimisese vreo trei tone şi în două zile nu a reuşit să vândă nici măcar jumătate din marfă.

 Potrivit autorităţilor, în localităţile din acest bazin, legumele sunt cultivate în câmp pe o suprafaţă totală de peste 700 de ha, alte 300 fiind cultivate cu legume în solarii.