Cezieni, locul unde simbolurile sunt puse în valoare

89

La finele săptămânii trecute, la Cezieni, a avut loc cea de a XXIX-a ediţie a ,,Sărbătorii iilor”, manifestare devenită tradiţională pentru acest ţinut plin de istorie, unică la nivel naţional prin scopul de a promova unul dintre cele mai  veritabile simboluri româneşti – ia. Nicăieri în alt loc nu pot fi văzute atâtea ii la un loc şi nici de o aşa mare valoare ca în această localitate romănăţeană.

 

O artă recunoscută în afară

Aici, mai mult ca oriunde, tradiţia cusutului straielor populare este prezentă aproape în toate locuinţelor. Femeile mai cos încă, încercând să transmită tinerelor această adevărată artă. O fac iarna, la gura sobei, la clacă sau în singurătate, pentru a păstra secretul modelului inedit. O fac şi în cursul anului, atunci când munca câmpului nu le ocupă tot timpul.

Cusătura fină, parcă aşternută cu stiloul pe o coală de hârtie şi nu cu ac şi aţă pe pânza, mai nou achiziţionată din afară, dă iilor valoarea recunoscută şi peste graniţe.

 

Frumuseţe şi valoare

Iile de o mare valoare sunt ,,trimise” mai întâi în faţa unui juriu profesionist, cu ocazia concursurilor în cadrul zilelor în care sunt sărbătorite tocmai ele, simbolul românismului şi apia apoi făcute cadou sau valorificate celor care cunosc valoarea acestora.

Se spune că iile cusute aici în timpul unui an capătă o strălucire aparte doar după ce sunt expuse în cadrul ,,Sărbătorii iilor”, prin purtarea lor de către cele care le-au dat viaţă, cum se spune. Mai valoroase decât ele sunt doar ,,suratele” descoperite destul de greu prin lăzile de zestre ale bătrânelor satului. În plus, acestora li se alătură valoarea dată de anii care au trecut de când mâini dibace au aşezat aţa colorată natural pe pânza ţesută tradiţional în casă.

 

Iniţiativa unei viţe nobile

,,Sărbătoarea iilor” a ajuns oficial la ediţia XXIX-a. Se pare, însă, că vechimea acestei iniţiative ar fi cu mult mai mare. Ea ar fi fost iniţiată cu şapte-opt decenii în urmă de Principesa Brâncoveanu. Pentru faptul că, în aceste vremuri extrem de grele pentru autorităţile locale, conducerea Primăriei Cezieni reuşeşte să ducă mai departe Sărbătoarea, nu putem decât să o felicităm. Ceea ce se întâmplă la Cezieni, este cu atât mai valoros cu cât, în timp, scopul sărbătorii nu a fost diminuat prin reducerea la o sărbătoare oarecare, în care lumea să se distreze pe muzica vreunui interpret, fie el valoros pentru muzica noastră tradiţională. Iar meritul îi aparţine, fără îndoială, edilului Dănuţ Guşatu. Poate şi pentru acest lucru consătenii săi îl apreciază şi atunci când sunt chemaţi să-şi aleagă primarul nu ezită să-i acorde încrederea lor şi să-l transforme într-unul dintre cei mai valoroşi edili din judeţ.