Slatina, capitala copilăriei

81

Dream Fest a făcut 3 anişori…

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru Copii „Dream Fest” a început pe 19 iunie şi s-a încheiat patru zile mai târziu. Pe toată durata de derulare a manifestării au avut loc proiecţii de filme dedicate în special celor mici – lungmetraje şi scurt metraje, ateliere de creaţie şi concursuri interactive, toate dotate cu premii, locurile de desfăşurare fiind pe esplanadă şi în incinta Centrului Cultural „Eugen Ionescu din Slatina.

Ediţia din acest an a Festivalului Dream Fest a adunat la start nu mai puţin de 14 pelicule filme din 11 ţări. Două tipuri de juriu au analizat peliculele intrate în competiţie de-a lungul celor cinci zile ale festivalului. Marele premiu „Dream Fest” a fost acordat de către juriul copiilor, format din nu mai puţin de 300 de copii iubitori de film din România, Serbia, Ucraina, Moldova, Italia, Germania, Olanda, Austria, Turcia, Spania, Grecia şi Belgia. Vedetele ediţiei din acest an a festivalului au fost regizorii Cornel Diaconu şi Elisabeta Bostan.

A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film şi Carte pentru Copii “Dream-Fest” de la Slatina a debutat cu o primă zi de vizionări de filme la Centrul Cultural “Eugen Ionescu”. A urmat inaugurarea atelierelor de creaţie, a scenei şi a ecranului uriaş unde vor fi proiectate filme în aer liber. O paradă de copii căluşari şi alte sute de participanţi la festival au marcat o primă zi a manifestărilor dedicate copiilor.

Programul a fost deschis la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” cu proiecţia primei sesiuni de filme intrate în concursul de anul acesta. Sala s-a umplut de copii de toate vârstele, care au urmărit producţii precum: „Cătun fericit”, „Micile vedete dau spectacol”, „Boy director”, „Life is sport… life is love”, „Playing with dolls”, „Acolo este mama”, „Eliot and me”, „Micile vedete descoperă secretul magneţilor”. În paralel, pe esplanadă s-au derulat ateliere interactive de creaţie, iar prima zi a fost închisă de filmul „The Clique”, producţie americană.

Şi în celelalte zile copiii au putut viziona  diverse filme şi de a participa la atelierele de creaţie puse la dispoziţie de organizatori, ultima zi fiind şi cea în care s-au acordat şi premiile celei de-a treia ediţie a acestui festival destinat copiilor.Pe viitor, organizatorii au în vedere nu doar extinderea festivalului ca si numar de filme admise în concurs sau numarul copiilor participanti în juriu, ci si ca diversitate a activitatilor cuprinse, una dintre acestea vizând crearea unei filmoteci a filmului pentru copii care sa cuprinda toate peliculele premiate la festivalurile de gen din âara si strainatate.

 

Câştigătorii celei de-a treia ediţie

Cele nouă filme de lung metraj ce au intrat în competiţie anul acesta au fost: „Cătun fericit”, România; „Eliot and me”, Irlanda; „Semi”, Turcia; „Lucky”, Africa de Sud; „Il sole dentro”, Italia, Tunisia, Guinea; „Koko and the ghosts”, Croaţia; „Boy director”, Coreea de Sud; „Twigson 2”, Norvegia; „Jocul cu păpuşile”, Rusia.

Au mai intrat în concurs şi cinci filme artistice de scurt metraj – „Micile vedete dau spectacole”; „Micile vedete descoperă secretul magneţilor”; „Acolo este mama”, „Life is sport… life is love” din România şi „Correctional facility for parents” din Croaţia.

Juriul format din 300 copii din şapte ţări – România (din judeţele Olt, Botoşani, Gorj, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Braşov, Suceava, Tulcea şi municipiul Bucureşti), Grecia, Italia, Republica Moldova, Spania, Ucraina şi Olanda – a stabilit ca marele premiu  pentru film de scurt metraj să revină producţiei „Şcoala de corecţie pentru părinţi”, din Croaţia, regia Bruno Ankovik, iar marele premiul pentru film de lung metraj peliculei „Koko şi fantomele”, Croaţia, regia Daniel şi Ivan Kusan.

Un alt juriu, de data aceasta format din personalităţi din România, Franţa, Bulgaria, Rusia, Italia, Belgia, a acordat un premiul special pentru film de lung metraj, producţiei „Lucky”, Africa de Sud, scenariul şi regia Avie Luthra; premiul special al juriului pentru film de scurt metraj, „Şcoala de corecţie pentru părinţi”, Croaţia, regia Bruno Ankovik şi „Life is Sport… Life is Love”, România, regia Alina Cosmoiu, Bogdan Malciu.

Pe lista câştigătorilor de anul acesta s-a mai regăsit şi producţia „Jocul cu păpuşile”,  din Rusia – premiul pentru scenariu; „Semi”, Turcia, Refik Cakar, premiu pentru regie; „Eliot&me”, Irlanda, Ella Connoly, premiu pentru interpretare. Pe de altă parte, Dumitru Lupu, producătorul filmului „Cătunul fericit”, şi Bogdan Alexe, producătorul filmului „Şcoala de vară”, au fost răsplătiţi pentru iniţiativa în promovarea producţiei filmelor pentru copii, în timp ce Ariana Pendiuc, directorul „Şcoala Micilor Vedete” a primit un premiu pentru proiectul de formare şi educare cinematografică a copiilor.

 

Impresii

În 2011, regizorul Cornel Diaconu a avut ambiţia să organizeze, la Slatina, un festival internaţional de film pentru copii – “Dream Fest”. A reuşit să ducă la bun sfârşit prima ediţie, la care a fost invitat şi Claudio Gubitosi, directorul şi fondatorul celui mai important festival de film pentru copii din lume – “Giffoni Film Festival”. Cornel Diaconu şi Claudio Gubitosi s-au înţeles atât de bine, încât italianul a primit să fie  “naşul” festivalului, la fel ca şi actriţa Elisabeta Bostan, regina filmului pentru copii, cea care nu putea lipsi nici de la această ediţie.

„Am ajuns la a treia ediţie, iar naşul festivalului, Claudio Gubitosi, prin Giffoni Experience, s-a îndrăgostit de noi şi noi de el şi vrem ca ce au făcut ei în 43 ani noi să realizăm mult mai repede şi să ajungem unul din brand-urile principale ale României. Ne-am propus ca Slatina să fie capitala copilăriei şi sunt semne că am reuşit”, a declarat Cornel Diaconu, directorul festivalului

„Eu, ca participant de la ediţia I, vă pot spune că în trei ani acest festival a crescut precum micuţul din poveste, cât alţii în şapte. Suntem foarte mulţumiţi pentru că a plăcut copiilor, ei adulează această manifestare şi sunt extrem de optimist în ceea ce priveşte viitorul”, ne-a declarat şi Marian Vladimiri, director artistic al festivalului.

„Acest festival a devenit un fenomen care trebuie ocrotit ca pe un lucru rar şi de o inestimabilă valoare. Dorinţa de a face un festival pentru caopii este de mare valoare, este un festival educativ care vine în sprijinul copiilor, dar şi al părinţilor. Este foarte greu să faci un copil pentru copii, iar festivalul de la Slatina este un lucru cu totul deosebit, motiv pentru care acest oraş va fi cunoscut în curând în toată lumea”, ne-a declarat Elisabeta Bostan.