Patriotismul din sufletul unui licean slătinean

198

În ciuda neajunsurilor din Educaţie, şcoala românească face performanţă prin elevii săi. Unii dintre aceştia au ,,cucerit”, de câţiva ani, premiile competiţiei organizată de NASA şi Societatea Naţională Americană a Spaţiului referitoare la realizarea şi promovarea unor planuri ale unei staţii spaţiale NASA. Anul acesta, printre premianţi se numără şi tânărul slătineani Adrian Vulpe Grigoraşi, elev în clasa a IX-a a Colegiului Naţional ,,Radu Greceanu”. El a obţinut individual premiul al II-lea, premiul întâi la categoria sa de vârstă revenind unei echipe din India.

 

Premiat de NASA

Adrian s-a întors recent de la San Diego, unde a participat la conferinţa organizată de NASA, în cadrul căreia s-a făcut premierea celor mai valoroase proiecte depuse de cei peste 1500 de tineri din 20 de ţări şi 15 teritorii americane. El a obţinut premiul II în cadrul competiţiei organizată de NASA şi Societatea Naţională Americană a Spaţiului, cu un proiect de staţie spaţială.

,,Am realizat o prezentare a unei staţii spaţiale internaţionale. Am arătat materialele folosite, cum fac rost de energie, de apă, de gravitaţie, de hrană, de îmbrăcăminte, de combustibil, de oxigen”, a spus Adrian despre proiectul apreciat de americani. El a susţinut că ideea i-a venit anul trecut  după ce a văzut un reportaj făcut cu câştigătorii concursului, elevi români de la un liceu din Bucureşti.

„Am văzut la televizor că au fost popularizaţi cei de anul trecut, elevii de la Liceul «Tudor Vianu» din Bucureşti, care au câştigat marele premiu. Ei au fost o echipă. Când am văzut că sunt mediatizaţi pe toate posturile de televiziune că pot să facă ceva foarte bun, mi-am propus să fac şi eu acest lucru. Am vrut să demonstrez că eu, de unul singur, pot reuşi ceva mai mult decât au reuşit ei, ca şi echipă. Drept dovadă, am luat premiul al doilea, individual, ceea ce cred că este foarte bine. Eu am gândit şi am făcut totul”, a afirmat tânărul.

 

Mâna robotică i-a adus medalia de aur

Înainte de a pleca în America pentru a-şi primi premiul de la NASA, Adrian Vulpe Grigoraşi a participat la concursul internaţional INFO-MATRIX de la Bucureşti, cu un proiect de mână robotică, unde a câştigat medalia de aur, lucrarea sa fiind desemnată cea mai bună dintre cele peste 500 depuse de concurenţi din 55 de ţări.

Ideea i-a venit, susţine liceanul nostru, urmărind  un documentar, pe National Geographic, despre situaţia soldaţilor din Irak şi Afganistan. ,,Am văzut că trupele de genişti foloseau nişte roboţi convenţionali care aveau un fel de cleşti în faţă. Aceştia nu ofereau aceeaşi gamă de mişcări şi dexteritate ca mâna umană şi existau şanse mari de accidente. De multe ori, geniştii îşi lăsau roboţii în spate, se echipau şi se duceau chiar ei să dezamorseze bombele”, ne-a mărturisit Adrian.

A început să lucreze la proiect şi, în ciuda faptului că majoritatea celor din jur erau sceptici, a continuat. Şi bine a făcut. La scurt timp a venit şi sprijinul de care avea nevoie. ,,Cel care m-a invitat practic să particip la acest concurs a fost domnul profesor Lucian Grigore de la Universitatea ,,Lumina”, din Bucureşti, cea care a fost şi organizatoarea concursului. I-am arăt pe internet imagini cu proiectul meu. Practic i-am trimis un filmuleţ realizat de un prieten. Acesta l-a impresionat şi mi-a spus să vin la Bucureşti şi să continuăm împreună. M-a sprijinit  financiar şi moral pentru a participa la Info Matrix”, ne-a declarat Adrian.

 

Modestia unui geniu

În ciuda performanţelor sale deosebite, a debutului senzaţional în domeniul roboticii, Adrian nu se consideră un tânăr deosebit, susţinând că face cam tot ce fac şi colegii lui. Modestia acestui tânăr cu care ar trebui să ne mândrim cu toţii, noi cei care locuim pe aceleaşi meleaguri, este poate cea mai mare calitate a sa.  Despre Adrian, cuvinte de laudă nu au doar colegii de clasă sau prietenii, ci şi dascălii.

,,Este un tânăr foarte bun, extrem de bine pregătit, şi foarte curios. Practic cred că de la această curiozitate ieşită din comun i se trag performanţele. Pe noi nu poate decât să ne bucure rezultatele lui Adrian şi, recunosc, suntem mândri de el. Sunt sigură că nu se va opri aici”, ne-a declarat  Raluca Ivănuş, directorul Colegiului Naţional ,,Radu Greceanu” Slatina, despre Adrian.

 

Impresionat de soarta corabiei ,,România”

Deşi recunoaşte că premiile obţinute luna trecută îi deschid perspective profesionale la care nici nu se gândise până acum, tânărul slătinean susţine că îşi va urma pregătirea în ţară. Vreau să urmez Academia Tehnică Militară. Practic proiectul meu de la concursul INFO MATRIX este destinat armatei. Despre o posibilă carieră în afara ţării, Adrian nici nu vrea să audă. Nu face parte dintre ,,şobolani”.

,,Pentru mine România seamănă cu o corabie care se scufundă. Ştiţi cine părăseşte corabia înainte de a se scufunda? Şobolanii. Eu nu fac parte din această specie”, a susţinut tânărul slătinean. Adrian ne-a mai mărturisit că pentru viitor îşi doreşte să continue proiectul mâinii robotice. El este convins că va reuşi să facă mâna care se mişcă cu ajutorul senzorilor să fie dirijată prin puterea gândului.