Grindina a provocat pagube de sute de miliarde

107

Autorităţile din Olt au încheiat evaluarea pagubelor produse de grindina care a afectat culturile locuitorilor din zona de sud a judeţului. Potrivit situaţiei întocmite, pagubele suferite de cetăţenii din mai multe localităţi  se ridică la câteva sute de miliarde de lei vechi

 

Peste 15.000 de hectare cultivate cu cereale şi legume sau ocupate cu pomi fructiferi şi viţă de vie au fost distruse parţial sau total de grindina care a afectat la finele lunii trecute sudul judeţului Olt.  Pagubele se ridică la aproape 320 miliarde de lei vechi.

,,În urma unei evaluări preliminarii efectuate de membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se ridică la 317 miliarde de lei vechi. Vorbim de sume cheltuite de proprietari cu culturile afectate de grindină”, ne-a declarat subprefectul de Olt, Emil Marinescu.

Cele mai mari pierderi au fost suferite de fermierii din Giuvărăşti, Izbiceni, Corabia şi Gârcov. Doar la Giuvărăşti pierderile se ridică la peste 100 miliarde de lei vechi. Raportul întocmit de autorităţile judeţene a fost transmis factorilor centrali, în vederea luării unor decizii în sprijinul fermierilor păgubiţi de vitregiile naturii. Emil Marinescu, subprefectul judeţului, a susţinut că raportul pierderilor a fost înaintat atât Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dar şi premierului Victor Ponta.

În aşteptarea unui posibil sprijin din partea autorităţilor centrale, fermierii afectaţi de grindină au luat măsuri de diminuare a pagubelor prin refacerea, acolo unde s-a putut, a culturilor, în special a celor de legume, replantându-şi suprafeţele cu roşii, ardei sau vinete.

Până acum, singurii fermieri care şi-au întocmit documentaţia necesară primirii de despăgubiri pentru pagubele suferite în urma grindinei căzute în urmă cu trei săptămâni sunt cei care au avut culturile asigurate. Din păcate, numărul lor este extrem de mic, susţin autorităţile locale. Acestea pun situaţia pe lipsa resurselor financiare cu care se confruntă fermierii, care îşi înfiinţează culturile, de cele mai multe ori, cu ajutorul creditelor agricole obţinute de la firmele specializate în acordarea de credite, fie că sunt sau nu unităţi bancare.

Urmările grindinei care a bătut acum trei săptămâni peste sudul judeţului Olt sunt vizibile, încă, la aproape fiecare pas pe care-l faci în comuna Giuvărăşti, cea mai afectată localitate, chiar dacă oamenii de aici au încercat să le înlăture cum au ştiut ei mai bine, fără să mai aştepte ajutor din partea statului.

O parte dintre fermieri şi-au reînfiinţat culturile compromise, cealaltă a lăsat totul la voia lui Dumnezeu, în speranţa că el îi va ajuta mai mult decât o vor face autorităţile. Cu toate acestea, aproape 400 dintre ei au depus cereri prin care solicită sprijin de la stat.

,,Am inventariat suprafeţele distruse şi procentul în care s-a întâmplat acest lucru. Situaţia am transmis-o autorităţilor judeţene şi centrale. Acum aşteptăm… sperăm ca oamenii să fie ajutaţi. În caz contrar va fi rău pentru ei”, ne-a declarat Dorel Imireanu, primar Giuvărăşti.

Cum niciun locuitor din Giuvărăşti nu a avut culturile asigurate, nu există nici şansa ca ei  să fie despăgubiţi de firmele de asigurări. ,,Din păcate niciunul dintre păgubiţi nu a avut culturile asigurate, aşa că nu se pune problema primirii de despăgubiri de la firmele de asigurări. Singurii locuitori care vor fi despăgubiţi sunt cei ale căror locuinţe au fost asigurate, prin poliţa obligatorie. La ei au venit deja inspectorii de daune, le-au calculat pagubele, le-au stabilit despăgubirile, iar acum oamenii aşteaptă să-şi primească banii”, a mai spus primarul.

Hristu Marcel a investit cam tot ce a avut în ultimii ani într-o livată întinsă pe cca 7 ha. Prin pomii bătuţi de grindină nu a mai rămas o poamă întreagă. Pe ici, pe colo, pomii mai au câteva poame care sunt ,,pişcate” de grindină. Pierderile suferite sunt estimate de fermier la vreo două miliarde de lei vechi. Paguba sa s-ar putea să fie mult mai mare pentru că printre efectele grindinei se regăsesc şi cele legate de afectarea culturilor viitoare. Bărbatul ne-a mărturisit că aplică tehnologia de întreţinere a pomilor, în ciuda faptului că nu mai speră să culeagă fruncte nici pentru poftele rudelor, pentru că îi este teamă ca arborii să nu se îmbolnăvească. Cultura nu a avut-o asigurată pentru că… nu a avut bani. ,,Abia de ne descurcă să facem cele necesare pentru culturi. Era bine dacă aveam asigurare, dar.. ce să mai spun. Dacă voi găsi bani în primăvară mă voi asigura, dar sunt slabe speranţe”, ne-a mărturisit ,, domnul inginer”, aşa cum i se atresa edilul comunei.

Nici consătenii săi care aveau terenurile cultivate cu legume sau cereale nu o duc mult mai bine. Au pierdut total sau parţial recolta şi se văd nevoiţi să găsească bani pentru a-şi achita în primul rând creditele contractate în vederea înfiinţării culturilor. Oamenii speră ca inspectorii bancari să le înlesnească achitarea creditelor luate prin vreo reeşalonare a acestora.

La Giuvărăşti, potrivit autorităţilor locale, grindina a afectat total sau parţial peste 1000 ha. Au fost distruse în procent de 30% 52 ha legume în solarii, iar în procent de 100%-80 ha cu legume în câmp,7 ha livadă, 30 ha viţă de vie, 380 ha cu grâu, 280 ha cu porumb, 100 ha cu floarea soarelui, 40 ha cu rapiţă, 50 ha cu ovăz şi 20 ha cu orzoaică.