Baza NATO, în graphic

66

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a declarat mulţumit, zilele trecute, cu ocazia vizitei făcute în Olt,  de ritmul şi calitatea lucrărilor efectuate de partea română la baza NATO de la Deveselu, precizând că investiţiile sunt devansate cu cinci luni faţă termenele prevăzut în acordul încheiat cu partea americană.

 

Schimbarea strategiei s-a dovedit inspirată

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a inspectat lucrările de la baza NATO pentru a constata personal dacă dispoziţiile date în ultima lună şi jumătate au fost respectate, precizând că la ultima vizită a fost nemulţumit de ce a găsit la faţa locului, în special de calitatea lucrărilor efectuate.

Nu la fel au stat lucrurile şi la vizita precedentă, efectuată în urmă cu o lună şi jumătate. Potrivit ministrului, gardul împrejmuitor era asemănător cu unul de la… stână. Acesta a fost şi motivul pentru care a decis schimbarea strategiei pentru acest obiectiv extrem de important.

,,Avem parteneri serioşi şi trebuie să fim serioşi. Armata română este o instituţie serioasă. Nu poate permite ca lucrurile să se facă de mântuială”, şi-a justificat oficialul decizia.

 

Nu vor fi probleme legate de bani, la baza NATO

Mircea Duşa a dat asigurări că ritmul lucrărilor la baza NATO de la Deveselu nu vor fi afectate de lipsa resurselor bugetare, iar investiţiile vor fi gata conform întelegerilor parafate.

,,Suntem devansaţi cu cinci luni. La prima rectificare de buget, dacă va fi nevoie, vom suplimenta fondurile alocate pentru executarea lucrărilor ce revin părţii române, astfel ca totul să se desfăşoare conform înţelegerilor parafate”, a precizat Duşa. Potrivit acestuia după finalizarea lucrărilor aflate în derulare în interiorul bazei, gardul imprejmuitor şi drumul perimetral, se va trece la iluminatul perimetral, la executarea sistemului de securitate şi a locaţiilor şi pavilioanelor care-i vor deservi pe militarii români din bază. Toate aceste lucrări se execută cu forţe proprii, cu militarii de geniu.

 

Investiţii majore, realizate în timp record, în localitate

Ministrul a mai precizat că, până în 2015, când baza NATO, în care va funcţiona scutul antirachetă, va deveni operaţională vor fi realizate şi o serie de investiţii de infrastructură în comuna Deveselu, care vor deservi şi activitatea de aici. A făcut referire în special la finalizarea lucrărilor la drumul ce face legătura bazei cu drumul judeţean, alimentarea cu apă, canalizarea, staţia de epurare şi chiar alimentarea cu gaze naturale. Parte din aceste investiţii sunt într-o stare avansată de execuţie. Pentru ca ritmul să se menţină unul ridicat, ministrul Duşa a susţinut că va discuta cu vicepremierul Liviu Dragnea pentru asigurarea fondurilor necesare finalizării acestora. Primarul comunei Deveselu, Ion Aliman, i-a prezentat ministrului, la sediul administraţiei locale, stadiul investiţiilor derulate în localitate şi a susţinut că pentru finalizarea lucrărilor aflate în derulare ar mai fi nevoie de încă un milion de lei. Edilul ia cerut sprijin lui Duşa ca banii să fie alocaţi cu proxima ocazie.

 

Schimbarea politicii de apărare a SUA nu va afecta scutul antirachetă de la Deveselu

După ce a inspectat baza NATO şi s-a întâlnit cu autorităţile locale din Deveselul pentru a stabili împreună cu acestea ce investiţii mai sunt necesare, pentru a le discuta apoi cu Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Apărării a vizitat blocul Garnizoanei Caracal, o locaţie pe care intenţionează să o pună la dispoziţia americanilor în vederea cazării primilor militari americani.

Ministrul Mircea Duşa a susţinut la Deveselu că schimbarea strategiei de apărare a Statelor Unite ale Americii nu influenţează în niciun fel înţelegerea privind amplasarea scutului antirachetă în comuna olteană, în acest an partea americană urmând să facă investiţii care se ridică la 240 milioane de dolari, parte dintre ele fiind deja în derulare, sub atenta supraveghere a patru reprezentanţi ai americanilor. Aceştia sau declarat mulţumiţi de colaborarea cu reprezentanţii armatei române, ai autorităţilor locale dar şi ai firmelor româneşti cu care au încheiat deja colaborări. În acest sens a fost amintită firma locală care asigură hrana pentru muncitorii care deservesc partea americană în baza de la Deveselu.

 

Primele efecte ale acestei investiţii au apărut

Ca o concluzie a celor constatate la faţa locului, ministrul Duşa a susţinut că statul român poate fi un partener serios pentru americani. Acest lucru derivă, înainte de toate, în primul rând din calitatea şi ritmul lucrărilor ce revin armatei române. În ceea ce priveşte implicaţiile sociale ale amplasării scutului anti-rachetă la Deveselu, ele au început deja să apară.

,,Primele locuri de muncă apărute ca urmare a amplasării bazei NATO la Deveselu reprezintă începutul beneficiului adus de această decizie comunităţii locale”, a susţinut demnitarul, referitor la firma care asigură hrana pentru muncitorii ce lucrează la investiţiile americanilor.