Angajaţii români fac benevol muncă patriotică pentru ruşii de la ALRO

75

Salariaţii celei mai importante societăţi de pe platforma industrială slătineană lucrează, în acest an, o zi pe lună, timp de trei luni, fără plată. Deocamdată. Măsura a fost luată în luna aprilie, după consultarea sindicatelor, ca alternativă la concedierea a 300 de angajaţi. Pentru că societatea se confruntă cu probleme economice cauzate de plata ecotaxei pentru certificatele verzi, nu este exclus ca până la finele anului să fie luate şi alte măsuri menite să reducă pierderile.

 

Pentru prima dată…pierderi

Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Alro, Marian Năstase, a precizat pentru presa centrală că ecotaxa plătită de societate reprezintă 16,5% din costul total al tonei de aluminiu, ceea ce obligă la calcularea unei rate a profitabilităţii mai mare de acest nivel.

 “Anul trecut, Alro pentru prima dată a raportat pierderi. Noi nu mai avem de unde să tăiem din costuri. Suntem în situaţia nefericită în care salariaţii noştri lucrează o zi pe lună fără plată pentru a mai putea face nişte economii ce merg spre plata certificatelor verzi. Aceasta a fost o discuţie pe care am avut-o cu sindicatele. Avem un personal foarte bine calificat pe care nu dorim să îl pierdem. Mi se pare absurd să dau oameni afară ca să plătesc nişte certificate verzi”, a afirmat Năstase.

Oficialul Alro a susţinut că obligarea la creşterea preţului pe tona de aluminiu are efecte negative asupra societăţii, care începe să aibă dificultăţi în a-şi menţine piaţa actuală şi a pătrunde pe altele.

 

Viitor nu arată bine

 “Începem să pierdem din pieţele pe care le avem şi întâmpinăm dificultăţi în pătrunderea pe alte pieţe. Noi încercăm să dezvoltăm de câţiva ani piaţa americană, piaţa sud-americană şi o parte din piaţa asiatică, dar avem dificultăţi să intrăm acolo pentru că noi concurăm într-o piaţă liberă, globală a aluminiului, în care majoritatea producătorilor nu plătesc aceste ecotaxe şi atunci au un avantaj net faţă de noi. Şi la nivel european avem de suferit, vânzările în Europa reprezentând cea mai mare parte a vânzărilor externe ale Alro. Ceilalţi competitori ai noştri au o povară mult mai mică. Spania a suspendat schema, iar subvenţiile pentru energie regenerabilă din celelalte state nu sunt la nivelul din România”, a mai precizat preşedintele Consiliului de Administraţie de la Alro pentru Agerpres.

În numele angajaţilor, liderii de sindicat au confirmat că decizia a fost luată după ce au fost consultaţi, chiar la propunerea lor, ca alternativă la disponibilizarea a 300 de salariaţi.

Surse din cadrul societăţii susţin că măsurile de austeritate de la Alro vor continua, decizia de a se lucra o zi pe săptămână fără a fi plătiţi fiind doar prima dintr-o serie de decizii de reducere a pierderilor puse pe seama achitării ecotaxei datorate pentru certificatele verzi.

 

Lobby, în zadar

Conducerea Alro a avut până acum mai multe intervenţii la membrii Guvernului Ponta pentru reducerea ecotaxei sau suspendarea ei pentru o perioadă de timp, cât încă economia nu-şi revine din criză. Deşi au existat promisiuni în acest sens, până acum nu a fost luată o decizie în acest sens.

Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat în 2012 o pierdere netă preliminară, conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), de 170 de milioane de lei, în comparaţie cu un profit de 218 milioane de lei în 2011, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti /BVB/.

Veniturile raportate de companie au totalizat 2,3 miliarde de lei, în uşoară creştere de la 2,25 miliarde de lei, în 2011. 

În 2012, costurile totale cu energia electrică au crescut cu 172 de milioane de lei, în comparaţie cu anul anterior, de la 659 de milioane de lei, la 831 de milioane de lei. 

 

Cauze multiple pentru pierderile suferite

Rezultatele operaţionale ale companiei au fost afectate negativ de factori externi, precum nivelul scăzut al cotaţiilor aluminiului şi costurile mari cu energia electrică. Seceta severă care a afectat România în prima jumătate a anului 2012 a forţat compania să cumpere o cantitate semnificativă de energie la preţuri mai mari. În plus, Alro a fost direct afectată de insolvenţa declarată de către principalul său furnizor de energie, Hidroelectrica. În acest context, cele două părţi au negociat clauzele contractuale şi au ajuns la un acord pentru furnizarea de 3 TWh/an de energie până în 2018, susţin colegii de la Capital. 

Un alt element semnificativ a intervenit ca urmare a schemelor de sprijin a energiilor verzi, precum şi a altor taxe pe electricitate, care au crescut costurile totale ale utilităţilor. 

Producţia totală de aluminiu primar pentru anul trecut a fost de aproximativ 249.000 de tone, de la 261.000 de tone în 2011. Producţia de aluminiu procesat a fost de 64.000 de tone, în creştere cu 9.400 de tone, în comparaţie cu 2011 (54.600 de tone). 

Creşterea vânzărilor de aluminiu procesat a compensat parţial scăderea preţurilor de pe pieţele internaţionale. Astfel, cotaţia aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME) a scăzut la o medie de 2.018 USD/tonă, în 2012, în comparaţie cu un nivel de 2.440 USD/tonă, în 2011. 

Pe lângă îmbunătăţirea portofoliului şi creşterea volumului pentru produsele cu valoare adăugată mare, Alro a investit în reducerea consumului de energie. Anul trecut, investiţiile companiei au ajuns la 70 de milioane de lei, în comparaţie cu 85 de milioane de lei în 2011.