Ilie Hău, preşedintele Asociaţiei Cultural-Artistice LYRA, în acelaşi timp şi dirijorul orchestrei cu aceleaşi nume, este pasionat de muzică. Deşi în familia sa nimeni nu a făcut muzică, Ilie Hău a prins destul de repede gustul clarinetului, în prezent fiind şi profesor de muzică la Colegiul Naţional Vocaţional Nicolae Titulescu şi consilier local la Slatina.
A ales acest instrument nu neapărat pentru că ar fi fost atras de el, ci pentru că contactul cu un instrument muzical s-a produs la cinci ani, o vârstă cam înaintată pentru învăţarea tainelor altor instrumente. Ca sa ai posibilitatea să faci performanţă trebuie să studiezi un instrument de la vârsta propice pentru fiecare. De exemplu, la pian unii cântă de la 3-4 ani.
„A fost o idee a părinţilor mei, care la 10 ani au hotărât să mă dea la Şcoala de Muzică. Considerau că decât să bat mingea mai bine învâţ să cânt la un instrument. Şi cum era prea mare, nu am avut decât să aleg clarinetul, pentru celelalte instrumente fiind obligatoriu o vârstă mai mică. Prin 1978 eu doream să ajung militar, îmi plăcea foarte mult. Aşa că am dat la Liceul Militar de Muzică Bucureşti, acolo unde se formau cadre pentru fanfarele militare. Aveam ocazia astfel să fac şi una şi alta”, povesteşte Ilie Hău, care mărturiseşte că perioada liceului a fost cea mai frumoasă din viaţa sa, chiar dacă erau foarte multe restricţii.
Acolo s-a produs formarea sa profesională, dar şi ca om. Avea un program strict şi nu ieşea din internat decât la sfârşit de săptămână. Şi aceasta numai dacă aveai rezultate bune, căci altfel nu te lăsa să ieşi. „Atunci când ieşeam mergeam la teatru, operă, la un film sau la o cofetărie. Erau, însă, câteva zone unde nu aveai voie să megem, cum ar fi Piaţa Universităţii. Se considera că era aglomeraţia prea mare şi că sunt prea multe tentaţii”.
După liceu a fost repartizat ca subofiţer în garnizoane Slatina. A stat aici până în 1986, când a fost admis la Şcoala de Ofiţeri de Muzică Bucureşti, instituţie care forma dirijori. A fost şef de promoţie, aşa că a avut posibilitatea să-şi aleagă unde doreşte să meargă.
În perioada 1995-1998 a făcut şi Conservatorul şi a rămas în Bucureşti până în 2001, când s-a întors în Slatina. Pentru Ilie Hău, faptul că a ajuns să cânte la clarinet reprezintă o împlinire sufletească. „Pentru mine este o împlinire sufletească, este o chestiune de finalitate. Am reuşit să fac ceva în viaţă, ceva bun şi care-mi place. De accea şi predau la CNV Nicolae Titulescu şi încerc să-i învăţ pe copii tainele acestui instrument. Aceştia vor fii viitori înlocuitori ai actualei fanfare municipale, care în prezent este formată din foşti ofiţeri, actualmente pensionari”, spune cel care a fost o perioadă şi şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar al Judeţului Olt.
Cu elevii pe care i-a pregătit până acum, Ilie Hău a câştigat numeroase concursuri naţionale de interpretare muzicălă. Şi aceasta în condiţiile în care CNV Nicolae Titulescu nu se poate compara cu o şcoală de muzică. Ionuţ Tolea a fost pentru prima dată în istoria şcolii de muzică la faza naţională a Concursului Naţional de Interpretare, unde a luat o menţiune. Să mai precizăm că Ilie Hău este şi absolvent al Conservatorului şi că are o imensă satisfacţie atunci când conduce o fanfară. Din păcate, există şi regrete! „Ne-am dori ca activitatea fanfarei să fie mai intensă, dar şi aici, la şcoală să avem posibilităţi mai bune de formare a elevilor. Oricum, la nivelul dotărilor noastre, performanţele elevilor noştri sunt foarte mari”, spune Ilie Hău, cel care a pus bazele Asociaţiei Lyra, ce are drept scop organizarea de manifestări artistice în vederea promovării muzicii, a artelor plastice şi vizuale în cadrul comunităţii locale, naţionale şi internaţionale, educarea tinerei generaţii pentru afirmarea talentului şi creaţiei originale, precum şi asigurarea dreptului fiecărui cetăţean la cultură, educaţie, informaţie şi resursele de care comunitatea dispune. Asociaţia are în administraţie: 1. Fanfara Lyra, formaţie instrumentală de profesionişti care participă la ceremonialele şi onorurile militare şi religioase organizate cu ocazia zilelor importante din viaţa poporului român; 2. Formaţia de estradă „Lyra Band”, instituţie artistică ce a susţinut concerte în parcul oraşului în cadrul stagiunii estivale „Slatina, dragostea mea şi „Toamna muzicală slatineană”; 3. Studioul de arte plastice şi vizuale „germenART”, care a organizat două vernisaje de pictură şi de grafică ale elevilor şi studenţilor, la Muzeul Judeţean Olt şi Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” din Slatina.