Slatina, iluminată de la soare

67

84% din necesarul de energie electrică pentru iluminatul public în Slatina va fi asigurat de o centrală fotovoltaică ce va fi construită cu fonduri europene. Contractul de finanţare pentru investiţia de peste 45 milioane lei a fost semnat ieri de Minel Prina, primarul Slatinei, şi Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

 

Proiectul a fost accesat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, Axa 4, „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice“. Cererea pentru finanţarea acestui proiect a fost depusă, conform celor susţinute de primarul Minel Prina, în 2010.

Din valoarea totală de 45,7 milioane lei, 35,7 milioane reprezintă finanţare nerambursabilă, 6,7 milioane lei este contribuţia Consiliului Local, iar 3,2 milioane lei cea guvenamentală, reprezentând contravaloarea  TVA.

Centrala fotovoltaică va fi amplasată în locul serelor de pe strada Tudor Vladimirescu, pe o suprafaţă de 4,8 hectare, va avea aproximativ 5.000 de panouri fotovoltaice şi va produce energie pentru iluminatul public din Slatina. 

 

Avantajele unei investiţii de milioane de euro

Potrivit celor declarate de Minel Prina, economiile pe care realizarea acestui proiect le va aduce bugetului local se ridică la 25 de miliarde lei vechi. Bani ce vor putea fi utilizaţi pentru alte investiţii precum reparaţii la unităţile de învăţământ, asfaltarea unor străzi sau continuarea programelor de reabilitare a faţadelor blocurilor din municipiu.

Implementarea acestui proiect va mai aduce şi alte avantaje pentru comunitatea slătineană. Conform celor susţinute de primarul municipiului, cele mai importante ar fi protejarea mediului şi crearea de locuri de muncă, nu doar în perioada de construire a centrale fotovoltaice, dar şi după, pentru întreţinere şi pază.

,,În 2010 noi am depus o cerere de finanţare pentru amenajarea unei centrale fotovoltaice şi mulţi s-au uitat atunci la noi cu ironie. Nu am luat în considerare acele zâmbete sarcastice, am mers mai departe şi iată că am ajuns la momentul de a semna un contract ce depăşeşte 45 milioane de lei, un contract prin care vom face economii la bugetul local, iar banii economisiţi vor merge pentru modernizarea unităţilor de învăţământ, pentru reabilitarea blocurilor.  Această sumă pe care noi o plăteam anual numai pentru iluminatul public, vorbim de peste 25 miliarde lei vechi, poate avea altă destinaţie. Pe lângă acest avantaj, direcţionarea sumei respective spre alte obiective, protejăm şi mediul – peste 1000 de tone de dioxid de carbon nu se vor mai produce odată cu inaugurarea acestei centrale fotovoltaice. Eu îmi doresc ca licitaţiile care vor veni pentru supraveghere, monitorizare şi implementare să decurgă într-un ritm destul de bun şi în trei, maximum patru luni, să putem semna contractele de execuţie şi să lansăm în lucru această centrală. Un alt avantaj deloc de neglijat este că acest parc fotovoltaic va crea şi locuri de muncă, atât de necesare slătinenilor”, a declarat Prina

 

Independenţa energetică a oraşelor, extrem de importantă

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a ţinut să felicite autorităţile locale pentru această investiţie, precizând totodată că semnarea contractului de la Slatina este o dovadă în plus a faptului că susţine investiţiile de acest gen.

,,În ciuda tuturor criticilor pe care le primesc în ultima perioadă, că nu sprijin energia verde, iată că infirm lucrul acesta prin faptul că astăzi semnăm un contract tocmai pe energie verde, şi am mai semnat câteva.

Asigurarea independenţei energetice a unor oraşe şi, mai ales cu energie verde, este un lucru foarte bun pentru că de aici se disponibilizează sume care pot fi folosite în alte proiecte de investiţii”, a afirmat ministrul

Potrivit acestuia, pe program operaţional sectorial a semnat până în prezent 37 de contracte în valoare de 1,4 miliarde de lei, o sumă substanţială care va aduce un plus de energie în sistemul energetic naţional şi va disponibiliza sume importante de la bugetele locale pentru investiţii în proiecte sociale, educaţionale sau edilitare. Reprezentanţii unităţii de implementare a proietelor depuse în cadrul programului amintit au susţinut că investiţia ce va fi demarată la Slatina este printre cele mai mari în domeniu.