Decizii controversate legate de modificarea Constituţiei

67

Promisiunea electorală privind combaterea traseismului politic, pe care USL o tot anunţa înainte de preluarea puterii, rămâne la stadiul de vorbă-n vânt. Dacă parlamentarii plimbăreţi nu-şi pierd mandatul, aleşii care nu cred în Dumnezeu sau în Alah, nu pot accede în funcţii. Din cauza faptului că nu pot depune jurământul cu caracter religios, ei nu pot ajunge miniştri secretar de stat, miniştri, prim-miniştri şi nici şefi ai statului.

 

Liber la plimbări prin ogrăzile politice

Comisia de modificare a Constituţiei a respins zilele trecute un amendament ce prevedea că parlamentarii traseişti să îşi pierdă mandatele. Amendamentul depus de PNL puncta situaţiile în care înceta mandatul unui parlamentar, fie el deputat sau senator: la data întrunirii legale ale Camerelor nou alese; în caz de demisie; în caz de pierdere a drepturilor electorale; în caz de incompatibilitate; la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales, sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid sau o altă formaţiune politică. Modificarea dorită de liberali nu a fost, însă, pe placul partenerilor de alianţă, pesedişti, a căror abţinere a dus la respingerea amendamentului. Deşi voci din PNL susţin că se va reveni asupra acestui articol, invocând o aşa zisă confuzie a pesediştilor în privinţa votului, pare greu de crezut că social-democraţii din Comisie se vor răzgândi. Grupul PSD a depus iniţial un amendament ce prevedea că un parlamentar care pleacă din partidul pe a cărui listă a fost ales poate fi revocat prin referendum, dar entuziasmul s-a pierdut pe traseu, pentru că amendamentul nu a mai fost susţinut în cadrul dezbaterilor. Surse din rândul PSD susţin că un astfel de amendament ar fi neconstituţional. Nu suntem noi experţi în drept, dar dacă ar fi să fie aşa atunci cum de primarii care părăsesc partidul sub sigla căruia au candidat îşi pierd mandatul? Ei sunt, cumva, demnitari de ,,mâna a doua”? Noi nu credem dar… pentru cine contează ce credem noi, muritorii de rând?

 

Fără atei în fruntea ţării

Remus Cernea, preşedintele Partidului Verde, ales în Camera Deputaţilor pe lista USL, fiind reprezentantul unei părţi a constănţenilor, a criticat recent iniţiativa membrilor Comisiei de revizuire a Constituţiei, condusă de liderul PNL, Crin Antonescu, potrivit căreia în principalele funcţii din Guvern şi în cea de preşedinte pot accede doar persoanele religioase, creştin-ortodoxe sau musulmane, ateilor fiindu-le interzis acest lucru datorită textului jurământului pe care trebuie să-l depună. Acesta, cu un mesaj clar religios, ce se încheie cu ,,Aşa să-mi ajute Dumnezeu”, fiind obligatoriu. Nu la fel stau lucrurile la ora actuală când acest jurământ poate fi depus ,,pe credinţă şi onoare” de către parlamentarii atei.

,,Am introdus un amendament care să permită şi persoanelor fără credinţă să acceadă la cele mai importante funcţii din stat. Din nefericire, membrii Comisiei de Revizuire a Constituţiei, cu o singură abţinere, din partea UDMR, l-au respins. Mi se pare nu doar incorect, ci şi neconstituţional. Este vorba de o discriminare pe criterii religioase”, a afirmat Cernea. Rămâne de văzut dacă aceste luări de poziţia ale sale îi vor determina pe membri Comisiei lui Antonescu să se mai gândească în privinţa amendamentului depus de Cernea.