FOTO/ Sistarea activității și amenzi de 120.000 lei pentru topitorii din Slatina. Ministrul Alexe: Situația este cât se poate de gravă

176

Controalele dispuse la Slatina la topitorii de către ministrul Mediului, Costel Alexe, s-au soldat cu amenzi usturătoare în patru cazuri și sistarea activității în alte două.

Ministrul Costel Alexe a prezentat azi rezultatul controalelor dispuse în Slatina, la topitorii. „În urma vizitei de lucru pe care am desfășurat-o în luna ianuarie în județul Olt, când numeroși cetățeni mi-au semnalat faptul că topitoriile din Municipiul Slatina nu și-ar desfășura activitatea în conformitate cu prevederile din acordurile de mediu, am decis derularea unui control al Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu pentru a investiga aceste cazuri. Situația este cât se poate de gravă și trebuie tratată cu maxim de interes și profesionalism atât din partea operatorilor implicați, dar mai ales din partea instituțiilor din plan local, cele care trebuie să se asigure permanent că viața și sănătatea oamenilor sunt prioritare!”.

Au fost controlate 6 topitorii amplasate pe raza zonei industriale a Slatinei, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale și un avertisment: 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 100.000 lei pentru depozitări necontrolate de deșeuri, o sancțiune contranvențională în valoare de 20.000 lei pentru lipsă documente de transport deșeuri și un avertisment pentru lipsa notificării privind existența unui foraj de apă pe amplasament.

Totodată au fost impuse 40 de măsuri cu termene pentru conformare cu prevederile actelor de reglementare și a legislației de mediu în vigoare.

Cea mai dură sancțiune a fost sistarea activității pentru doi operatori economici până la conformarea cu prevederile Autorizației de Mediu, pentru defecțiuni și degradări ale instalațiilor.