INEDIT în Olt: Mărțișoare cu motive arhaice, de peste 7500 ani

65

Mărțișoare în stil eneolitic, unice, vor putea fi achiziționate anul acesta din județul Olt, un meșter care transmite mai departe urmele civilizațiilor anterioare acceptând provocarea de a transforma lutul în vestitori ai primăverii.

La Centrul Județean de Cultură și Artă Olt- Secția Arte și Meșteșuguri se lucrează. Întrebuințând fragmente originale din neolitic, meșterul pupular Ionel Cococi amprentează mărțișoare cu patina străveche. Ceramică de tip neolitic de la Vădastra, realizată de meşterul oltean, va lua formă de mărțișor, purtând elementele specifice precum spirala (care simbolizează viaţa), dinţii de lup în zig-zag (care ţin locul apei, ale valurilor; reprezintă și Gura Lupului ce ne va înghiții, sau dinții „Fier-ăst-rău”-ului care ne va tăia), triunghiul (Cerul), rombul (Pământul răsturnat, sau „aflat la înghesuială”, strâmtorat), toate dispuse într-o ordine matematică.

Slătineni le pot admira în ziua de 24 februarie, în Foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu” Slatina, începând cu ora 15.45!

Lui Ionel Cococi i s-a dus vestea peste tot în ţară şi chiar peste hotare cum că ar fi „îmblânzit” lutul, devenind primul olar din Vădastra după mai bine de 7500 de ani. Sub mâinile lui Ionel Cococi, lutul capătă forma unor vase cu mare căutare printre cunoscători şi apreciatorii artei populare, un model arhaic. Ceramica neolitică de Vădastra, reconstituită de Cococi, a trecut de mult graniţele ţării şi se regăseşte la loc de cinste în colecţiile unor francezi, belgieni, italieni sau bulgari.