O artistă din Olt susţine introducerea folclorului ca opțional în școli, prin caravana “10 pentru folclor”

1400

Solistă de muzică populară din Corabia, Loredana Streche, şefa secţiei de folclor a Liceului Lipatti Bucureşti, susţine introducerea folclorului ca opțional în școli. Ea s-a alăturat caravanei “10 pentru folclor”, ediţia a V-a, ce se desfăşoară în perioada 8- 13 februarie în Suceava.

Dacă pentru patrimoniul cultural material avem legislaţie, pentru patrimoniul cultural imaterial nu avem legi care să reglementeze conservarea lui. Aşa că numeroşi artişti din ţară şi-au dat mâna pentru a promova această zestre şi a determina autorităţile să demareze un proiect educaţional prin care să le insufle tinerilor, prin intermediul unor opţionale şcolare, dragostea pentru folclor sau măcar să-i determine să dobândească anumite cunoştinţe despre acesta.

La ediția de anul acesta a caravanei „10 PENTRU FOLCLOR” participă două orchestre profesioniste și nu mai puţin de 100 de artiști din 9 zone folclorice ale țării. Oltenia este reprezentată de olteanca Loredana Streche, din Corabia, şi gorjeanca Beatrice Băndoiu.

Loredana Streche şi-a câştigat locul în galeria marilor artişti de folclor din ţară în urma trofeelor obţinute la marile festivaluri şi concursuri de gen, fiind solist vocal – instrumentist (nai), dar şi ca profesor la clasa de canto popular de la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” Bucureşti, îndrumând numeroşi copii talentaţi pe calea folclorului.

Cea de-a cincea ediție a proiectului ”10 pentru folclor” a debutat sâmbătă, 8 februarie, şi se va încheia pe 13 februarie. Este organizat cu scopul introducerii opţionalului de folclor în şcolile din judeţul Suceava, artiştii participanţi susţinând spectacole în zece localităţi pentru a promova în rândul părinţilor şi cadrelor didactice folclorul şi a susţine astfel implementarea în şcoli a unor materii opţionale în cadrul cărora elevii să studieze muzică populară, dansuri, meşteşuguri populare şi nu numai.

La Suceava, campania a pornit în 2016, rezultatul proiectului „10 pentru folclor” fiind implementarea a 187 de opţionale dedicate studierii folclorului în literatură, artă plastică și muzicală, tehnologie, în 124 de şcoli gimnaziale, licee, palate şi cluburi ale copiilor şi în 21 de grădiniţe din judeţ.