Încă un focar de pestă porcină la Vârtopu

179

Cu un focar încă activ și unul stins, localitatea corăbiană Vârtopu mai înregistrează un focar de pestă porcină africană. Acesta a fost confirmat în Ajunul Crăciunului.

Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, la această dată, pe teritoriul judeţului Olt sunt confirmate 125 focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în 28 localităţi (Cilieni-7 focare, extravilanul localităţii Ianca-3 focare, Ianca-2 focare, Dăneasa-3 focare, Sprîncenata-11 focare, Slăveni (Gostavăţu)-10 focare, Stoeneşti-9 focare, Drăgăneşti Olt-3 focare, Văleni-2 focare, Orlea-17 focare, Studina-4 focare, Gura Padinii-5 focare, Ipoteşti-2 focar, Coloneşti-1 focar, Grojdibodu-12 focare, Gîrcov-4 focare, Vîrtopu-2 focare, Brebeni-1 focar, Crîmpoia-4 focare, Şerbăneşti-2 focare, Fărcaşele-1 focar, Ghimpeţeni-2 focare, Obîrşia Nouă-1 focar, Potcoava (Fălcoeni şi Sineşti) – 4 focare, Perieţi-1 focar, Grădinile-7 focare, Corabia-1 focar, Curtişoara-1 focar, Poboru-2 focare, Mărunţei-1 focar).

Este activ focarul confirmat la exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti, dar și 61 de focare, fiind stinse 64 de focare.

Un nou caz de pestă a fost înregistrat în Ajunul Crăciunului în localitatea corăbiană Vârtopu.

ʺÎn data de 24.12.2019, la sediul Instituţiei Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor, ocazie cu care a fost supus aprobării planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane într-o exploataţie nonprofesională din localitatea  Vâtopu(Corabia), în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti . Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, la data de 20.12.2019, încă de la declararea suspiciunii în baza buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt şi au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale.ʺ, transmite DSVSA Olt.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Corabia  (Vâtopu),  extravilan Vartopu ; FV 53 Orlea .

Localitățile şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere: UAT Vadăstriţa(Vadăstriţa), UAT Orlea(Orlea, Orlea Nouă),UAT Gura Padinii(Gura Padinii, Satu Nou), UAT Vădastra(Vădastra),UAT Vişina Noua (Vişina Noua),UAT Vişina(Vişina, Vişina Gară),UAT Corabia (Corabia, Tudor Vladimirescu), UAT Obârsia(Coteni); o exploataţie comercială de suine; FV 55 Corabia .

Se menţin restricţiile pentru localităţile Curtişoara, Teslui, Oporelu, Strejeşti, Grădinari, Pleşoiu, Găneasa, Slătioara, Slatina, Valea Mare, Priseaca, Ipoteşti, Coteana, Brebeni, Milcov, Brancoveni, Falcoiu, Osica de Sus, Maruntei, Izvoarele, Vâlcele, Schitu.

De asemenea, ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului Olt se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare.

DSVSA Olt reamintește că pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. De asemenea, este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție. Se menține și interdicția de funcționare a târgurilor de animale vii.