FOTO/ Oltul, cu mâncare și folclor la World Congress of Culinary Traditions, Sibiu

604

Oltul și-a deschis poarta spre cultură și tradiții cu folclor și festin culinar tradițional de nuntă, fiind reprezentat la rang de cinste la World Congress of Culinary Traditions, organizat la Sibiu în perioada 17- 20 noiembrie.

Reprezentat de călușari, elevi pasionați de gastronomie și port popular autentic, Oltul s-a dovedit un punct forte al World Congress of Culinary Traditions, Sibiu, unde zilele trecute și-au dat întânire master chefi din întreaga lume, antropologi culinari, istorici culinari, etonografi și reprezentanți ai tradițiilor populare. Pentru succesul delegației oltenești, și-au dat mâna Ansamblul Folcloric Poarta Olteniei, Liceul Tehnologic Matei Basarab Caracal și Muzeul Județean Olt.  Au mai participat și Liceul tehnologic Izvoarele, Liceul Tehnologic nr.1 Balș, Liceul tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scornicești și Liceul tehnologic PS Aurelian Slatina. De asemenea, a participat și maestrul în artă culinară Constantin Bitu. Toată echipa care a reprezentat Oltenia la Congresul Mondial al tradițiilor culinare a fost alcătuită, condusă și susținută de Asociația pentru promovarea învățământului în industria ospitalității – APIO,președinte prof. Carlo Dragomir.

Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural Ion Besoiu din Sibiu, în cadrul programului european Sibiu – Capitală Regională Gastronomică Europeană, congresul având ca temă Meniu de Nuntă.

Deși vedeta acestei ediții s-a dorit a fi bucătăria regională din sudul Transilvaniei, în anul în care această regiune deține titlul de Capitală Regională Gastronomică, dialogului intercultural și celui interprofesional li s-au alăturat produse locale din întreaga lume, iar standul Oltului a făcut o impresie deosebită. Liceul caracalean a fost reprezentat de două eleve talentate, ce se pregătesc să devină master chefi: Andreea Belea și Roxana Boldoiu, însoțite de directorul Marina Samiee. Șefa secției etnografie a Muzeului Județean Olt, Claudia Balaș, s-a asigurat că întreg „tabloul” culinar-etnografic se încadrează în tema congresului, iar Ansamblul Poarta Olteniei, coordonat de către coregraful Marian Stănescu, a prezentat inegalabilul căluș oltenesc și l-a încadrat într-un decor de nuntă autentic oltenească, la masa „nuntașilor” în straie populare cântând solistele vocale Camelia Cârstea și Simona Preda.

În 2019, Sibiu este Regiune Gastronomică Europeană, până acum doar 8 regiuni din Europa având privilegiul să primească această distincție.

Alături de #apioschool și #poartaolteniei am făcut furori la World Congress of Culinary Traditions, Sibiu 2019.

Publiée par Muzeul Judetean Olt sur Mercredi 20 novembre 2019