Matematica și informatica, predate pe tablete. Școala Deveselu, selectată în proiectul Digitaliada

156

Profesorii de la Deveselu s-au decis să accepte provocarea „tainelor” educației digitale. După o discuție cu colegii de la Oporelu, care au făcut parte din proiectul-pilot al ministerului, de acum trei ani, au aplicat la programul național. Au fost selectați printre cele 10 școli din țară în Digitaliada, urmând ca fiecare elev să lucreze la clasă pe tableta lui.

Școala Gimnazială Deveselu, județul Olt, este una din cele 10 școli selectate în ediția a IV-a Digitaliada. Proiectul-pilot s-a desfășurat în anul școlar 2016-2017 în 10 școli gimnaziale din mediul rural, printre care și o deschizătoare de drumuri din Olt: Școala Oporelu. Astfel, de la câteva computere vechi și uzate moral, elevii din Oporelu au lucrat la clasă fiecare pe tableta lui, așteptând cu bucurie orele din laboratorul Digitaliada. „Înveți fără să îți dai seama că înveți. Practic, tableta nu mai este folosită doar pentru a se juca. Copiii sunt foarte încântați de implementarea acestui proiect, le place să învețe prin joc. Înainte erau nevoiți să se grupeze la lecțiile de informatică și să lucreze câte 2, 3 sau 4. Nu prea aveau cum să lucreze, nu era atent decât cel care lucra la calculator… Am scos calculatoarele din laboratorul de informatică pentru că lucrau foarte greu, la internet nu se puteau conecta. Am renunțat la ele. Acum doamna profesoară [de matematică și T.I.C.] lucrează doar pe aceste tablete, cu materialele digitale pe care proiectul Digitaliada le-a pus la dispoziție, cu materiale create de alți domni profesori din proiect… Sunt materiale foarte frumoase, copiii vin încântați în laborator. Inițial, au fost speriați pentru a folosi internetul, dar, la final, au fost foarte încântați de modul modern și atractiv în care se desfășurau lecțiile în laboratorul Digitaliada. Ne-a fost foarte greu să îi convingem la început, însă cred că acum sunt încântați nu doar copiii, ci și părinții. După întâlnirea de la școală, mai mulți părinți și-au creat o adresă de mail și au început să prețuiască această formă de comunicare. ”, a dezvăluit Aura Băciucu, inițiator proiect, pentru platforma Digitaliada.

Succesul de la Oporelu i-a determinat și pe profesorii de la Școala Deveselu să aplice la programul național de susținere a educației digitale la clasele gimnaziale, iar școala oltenească se numără printre câștigătoare.

Din anul școlar 2019-2020, la Deveselu vor ajunge 23 de tablete cu aplicații de matematică și T.I.C.. „Dorim să ne desfășurăm cursurile în tendințele actuale ale societății și ale mediului în care trăiesc astăzi elevii scolii, adică în contact zilnic cu tehnologia informatizată. Pentru acest lucru avem nevoie de mijloace moderne, dar și de profesori formați în utilizarea acestor mijloace. Digitaliada ni se potrivește perfect. Vreau să trimitem și cadrele didactice la cursuri de formare profesională, pentru a fi în măsură să folosească platformele digitale în cadrul orelor”, a afirmat directorul Eugen Negrilă.

Profesorul de T.I.C., George Creață, este de părere că tehnologia pe care o au acasă copiii din ziua de azi tebuie să se regăsească și în mediul școlar. „O dotare mai bună cu mijloace tehnice și moderne ar ridica mai mult nivelul de pregătire al elevilor, facilitând asimilarea de cunoștințe într-un mod plăcut. Noile tehnologii creează oportunități de apropiere si colaborare, dezvoltând competențe sociale necesare pentru desfășurarea activităților”, susține prof. Creață.

„În calitate de profesor de matematică, sunt interesată de noile aplicații tehnologice, de însușirea noilor cunoștințe pe baza unor softuri didactice, de schimbul de experiență cu profesorii care au aceleași idealuri, precum și de îmbunătățirea cooperării cu elevii. Astfel, oferim elevilor posibilitatea de a descoperi și partea practică a matematicii. Utilizarea echipamentelor și a softurilor educaționale vor constitui suportul necesar în abordarea metodelor de învățare modernă”, a declarat, pentru Digitaliada, profesoara de matematică Daniela Boldea.