Ignatul de… august: „Dacă treci zilele acestea prin comuna Ipotești, poți spune că se apropie Crăciunul!”

426

Deși nu a fost confirmat decât un focar de pestă porcină în localitate, de teamă că autoritățile vor veni și le vor ucide porcii din ogradă crescuți cu trudă, localnicii au demarat Ignatul mai devreme cu un anotimp.

Cilieni, Gostavățu și Stoenești sunt cele trei localități din Olt unde pesta porcină nu lasă nici urmă de porc în gospodăriile sătenilor. La Stoenești deja acțiunea de ucidere a suinelor a fost finalizată în urmă cu două zile. Cum Ipotești se află printre cele 13 localități din județ în care s-a confirmat prezența pestei, chiar dacă există decât un focar, localnicii au început să taie porcii. Atmosfera specifică sărbătorii Crăciunului a fost descrisă azi pe pagina de socializare a localității:

„Ignatul de August de la Ipotești. Daca treci zilele acestea prin comuna Ipotesti , poti spune că se apropie Crăciunul. Mai că au innebunit salcâmii de atata urlat al bietelor suine nevinovate. Cu mic cu mare locuitorii localității vrednici din fire s-au pus pe treabă, unii cu paie, altii cu arzătoare…. si au dat bice să nu îi prindă canicula . Noroc cu codul galben de ploi ca altfel se topea șunca. P.S. Strugurii au prins culoare …”

Despre pesta porcină în Olt:

50 de focare de pestă porcină în Olt, 1575 de suine UCISE