1.069 de porci OMORÂȚI în Olt pentru combaterea pestei. 1 gospodar despăgubit

414
Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt

Evoluția pestei porcine africane care se întinde cu repeziciune la gospodăriile oltenilor a alertat autoritățile, care convoacă tot mai des Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt. Prefectura Olt transmite că de la începutul anului au fost uciși preventiv 1.069 de porci.

Noi zone de restricţie, protecţie şi supraveghere precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone a stabilit noul prefect al județului, în vederea combaterii pestei porcine africane. „Prefectul județului Olt, doamna Angela Nicolae, a convocat în data de 5 august 2019, în ședință, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt, urmare confirmării a 5 cazuri de Pestă Porcină Africană (PPA) în localitățile Gostavățu și Stoenești. În calitate de preşedinte al Unităţii Locale de Decizie Olt, prefectul județului a supus aprobării membrilor CLCB  Planurile de măsuri pentru controlul PPA în exploataţiile din localităţile mai sus menționate şi a dispus transmiterea de urgenţă a acestora către unităţile locale de sprijin de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Planurile aprobate stabilesc zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone.”, transmite Prefectura Olt.

Potrivit situației prefecturii, de la începutul anului, în județul Olt au fost înregistrate 32 de focare de PPA (din care un focar stins la Şerbăneşti). Pentru combaterea bolii au fost ucise 1069 capete suine în gospodăriile populației. Un singur gospodar a încasat până acum banii de despăgubire.

„Până la această dată a fost despăgubit un singur proprietar (focar din comuna Șerbănești, închis în data de 13 mai 2019), valoarea plății fiind de 7370 lei. Pentru restul proprietarilor din Cilieni și Gostavățu, unde acțiunea de ucidere a porcilor s-a încheiat recent, urmează să se acorde, în cel mai scurt timp, despăgubiri. „, anunță prefectul Angela Nicolae.

Autoritățile fac apel către populație să înregistreze porcii în baza națională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii și să anunțe orice suspiciune de boală imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor Olt sau autorităţilor locale.