Folclorul oltenesc, mare succes la 4 festivaluri internaționale

814

În acest week-end, zona Olteniei a fost reprezentată cu cinste de dansatori și soliști vocali din Olt, la patru festivaluri internaționale, la care au participat mii de reprezentanți ai tradițiilor din mai multe țări ale lumii. Evoluțiile lor au fost răsplătite cu ropote de aplauze, dar și cu premii valoroase.

Reprezentat cu cinste de fiecare dată pe marile scene ale țării sau din afară, folclorul oltenesc a strălucit și în acest week-end la unele dintre cele mai mari festivaluri de gen organizate în țară, impunându-se pe lista laureaților în fața a zeci de ansambluri din țară, dar și din țări precum Chile, Franța, Georgia, Lituania, Mexic, Panama, Polonia, Serbia, Turcia, Ucraina, Vietnam, Spania, Rusia, Bulgaria, Bosnia Herțegovina, Republica Moldova, Slovacia, Ungaria. Coregrafi de excepție ai județului, recunoscuți pe plan național și chiar internațional, precum Nichita Dragomira, Marian Stănescu, Sandu Rizea, Lucian Stroe și Costică Ispas, cărora li s-a dus vestea mai ales pentru puneri impresionante în scenă ale călușului, dar și pentru suite de dansuri mixte, de fete sau de băieți, au făcut ca ansamblurile ajunse la festivalurile „Nunta Zamfirei” Bistrița, „Cătălina” Iași, „Someș, cântecele tale” Jibou și „Ecouri meseșene” Zalău să ducă pe scenă spectacole impecabile, la care au contribuit lăudari vestiți precum Oneață și Liviu Enache, dar și tineri soliști vocali, și ei apreciați și premiați.

Astfel, la ediţia cu numărul XXIV a festivalului internaţional „Nunta Zamfirei”, 26 – 31 iulie, România a fost reprezentată şi de căluşarii din Olt, coordonaţi de renumitul maestru coregraf Nichita Dragomira. 40 de căluşari din judeţul nostru au bătut pintenii şi au strigat „Hălăişa!” pe scena din faţa Palatului Culturii Bistriţa, majoriatea „nuntaşilor” fiind aleşi din Vâlcele, de la Ansamblul de dansuri populare „Colelia”, condus de vătaful Ispas.

Folclorul oltenesc a mai avut un reprezentant, în staff-ul organizatorilor: Lucian Stroe, vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România, instructor coregraf Ansamblul Tradițional ,,Dor de Romanați” din Caracal. Federația Mondială de Folclor a acordat aseară, la 70 de ani de la înființare, înalta Distincție IGF coregrafului caracalean, în cadrul Premiilor IGF Gold Stars (Oscaruri în folclor).

La Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina” a participat Ansamblul „Mugurașii Brâncovenilor” al comunei Brâncoveni, coordonat de către maestrul coregraf Sandu Rizea. Oltenii au fost recompensați pentru spectacolul de excepție cu Premiul I și trofeu, laureată fiind și solista vocală Claudia Popescu.

Ansamblul „Voiniceii Schitului” al comunei Schitu, îndrumat de maestrul coregraf Marian Stănescu, coordonator primarul Marian Lunganu, a participat alături de ansambluri folclorice din mai multe țări și de pe meleaguri românești la Festivalul Internațional  „Someș, cântecele tale” Jibou- Sălaj. Spectacolul oltenilor, ce a cuprins suită de dansuri mixte, dans de fete și căluș, a fost răsplătit cu aplauze și aprecieri, ansamblul din Schitu fiind recompensat cu Premiul I și trofeu, o Diplomă de Excelență pentru coregrafie, dar și cu trei premii I obținute pe categorii de vârstă de către solistele Emilia Ogea, Cristina Neaga și Mălina Conopan. Ansamblul a fost invitat și la Zilele Zalăului, urcând pe scenă în cadrul Festivalului Folcloric Internațional “Ecouri Meseșene”.