Ziua Muzeului la Drăgănești-Olt, la 38 de ani de existență a ansamblului istoric

139

Aniversând 38 de ani de la înființarea de către regretatul mare artist căruia îi poartă de câțiva ani numele, Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” din Drăgănești-Olt va organiza mâine o zi specială.

Mâine, începând cu ora 10,00, Muzeul Câmpiei Boianului „Traian Zorzoliu” organizează Ziua Muzeului, pentru a marca cei 38 de ani de existență. Evenimentul din acest an este dedicat „Privighetorii Oltului”, Ileana Constantinescu, o voce de aur a cântecului popular românesc.

Muzeul de la Drăgănești-Olt, înființat și dezvoltat de cel care l-a condus, Traian Zorzoliu, cuprinde mai multe obiective turistice. Ansamblul muzeal cuprinde pe lângă secția istorică și cea de artă, un muzeu al pompierului, bordeiul oltenesc (cea mai veche locuință țărănească cu două încăperi construită la suprafață, descoperită la Drăgănești de către muzeograful Zorzoliu, ce datează  din mileniul al doilea ÎH), o pinacotecă cu exponate specifice viei și vinului din zona Câmpiei Boianului (amenajată în pivnița unui conac din curtea muzeului), precum și satul neolitic, reconstituirea unui sat vechi de 4500 de ani (format din șase colibe ridicate în aer liber, pe un teren împrejmuit cu un șanț de apărare și gard din nuiele împletite. Intrarea în muzeu se face pe o punte din lemn, iar colibele sunt de mărime naturală).

De asemenea, muzeul se mai poate lăuda cu Cetatea dacică, unică în țară, o fortificație de acum 2.000 de ani, în interiorul căreia sunt amenajate 20 de aşezări dacice.