231 de case sparte de hoți în Olt de la începutul anului. Oltenii, învățați de polițiști cum să-și protejeze locuințele/ FOTO

287

Pentru că furtul din locuință este infracțiune în toate statele europene, autoritățile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN și EUROPOL, au lansat, astăzi, 19 iunie, o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Olt, împreună cu cei de investigații criminale și jandarmi din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt au purtat astăzi discuții cu cetățenii  și au distribuit materiale cu caracter preventiv, în vederea conștientizării beneficiarilor cu privire la furturile din locuințe, modurile de operare ale infractorilor și metode de prevenire.

În județul Olt, în primele cinci luni ale acestui an, au fost sesizate, potrivit statisticii IPJ Olt, 231 de infracțiuni de furt din locuințe, cu 4,93% mai puțin față de perioada similară a anului trecut.

Campania „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” este finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene și este desfășurată de către Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa. Aceasta este prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuință.

„Prin activitățile din această zi, la nivel european, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă. Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine. Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că  unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție”, informează IPJ Olt.