Bust din bronz masiv, donat Caracalului de Ion Doldurea. Casa memorială a haiducului, de 10 ani în renovare 

1754

Primăria Caracal este beneficiara unei donații făcute de omul de afaceri Ion Doldurea: un bust impresionat din bronz, o operă realizată de artistul vizual Marcel Voinea, ce-l înfățișează pe haiducul Iancu Jianu, născut la Caracal, unde autoritățile locale i-au închis vizitatorilor de 10 ani casa memorială în vederea renovării.

Caracalul se poate mândri, printre altele, ca fiind și locul de naștere a legendarului romanațean Iancu Jianu, vestitul haiduc al Olteniei. Potrivit istoricilor, Iancu Jianu se trage din neamul boierilor Jieni. Haiducul a fost cel mai mic dintre cei patru fii ai paharnicului Costache Jianu. Născut la Caracal, în anul 1787, dată consemnată pe lespedea de piatră de pe mormântul său (lespedea mormântului se află în Biserica Adormirea Maicii Domnului din Caracal, iar osemintele în cimitirul orășenesc), Iancu  a fost cel mai cunoscut din familie.

În amintirea marelui romanațean, în urbea natală va fi amplasat bustul haiducului. Opera, realizată de artistul vizual Marcel Voinea- membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și președinte al UAPR Craiova, din bronz masiv, a aparținut până acum omului de afaceri Ion Doldurea. Donația a fost aprobată de către consilierii locali recent, astfel bustul haiducului Jianu intrând în proprietatea administrației municipale. Acesta are o greutate de 128 kg, 90cm înălțime și 84cm lățime.

Astfel, Iancu Jianu va avea bust în orașul natal unde, de 10 ani, administrația locală a demarat lucrările de restaurare a Casei memoriale. Anul trecut, Primăria Caracal a decis să continue cu bani de la bugetul local lucrările sistate în 2011 atunci când din proiectul de reabilitare mai rămăsese de realizat doar 10% din lucrări. Reabilitarea a fost demarată în 2009, la inițiativa administraţiei locale. Potrivit proiectului aprobat şi finanţat prin intermediul Oficiului Naţional al Monumentelor Istorice, lucrările ar fi trebuit finalizate în maxim 12 luni. Lucrările prevedeau atât restaurarea clădirii cât şi a spaţiilor expoziţionale, astfel încât casa memorială să fie prezentată ca o casă boierească pentru că ,,Iancu Jianu a fost un haiduc vestit dar şi unul din boierii zonei”. După mai multe întreruperi datorate lipsei fondurilor, a birocraţiei sau neînţelegerilor iscate între finanţator şi constructor, proiectul a fost sistat. Primăria a decis să nu mai aștepte fonduri de la Oficiul Monumentelor Istorice și să preia finalizarea lucrărilor pe bani de la bugetul local. Valoarea totală a proiectului este de 1.352.445,31 lei.

Casa haiducului a fost construită de tatăl său în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Locuinţa a fost restaurată după planurile arhitectului R. Marian în anii 50, după un incendiu care a distrus parţial imobilului.