Deputatul Marius Iancu: Rate mai mici pentru români, mai multe investiții private

125

„PSD respectă ce a promis!”, ne dă asigurări deputatul de Olt Marius Iancu, parlamentarul oltean anunțând că noul ROBOR se va calcula în funcţie de dobânda la tranzacţiile din septembrie – decembrie 2018.

După modificarea OUG 114, BNR lucrează la noul mod de calcul al viitorului indicator ROBOR, ceea ce va duce la scăderea cu 5% a ratelor creditelor ipotecare și cu 1,5% la cele de consum. Banii vor merge, astfel, către investiții private ceea ce înseamnă noi locuri de muncă- anunță deputatul de Olt Marius Iancu, alesul Oltului explicând pe înțelesul celor pe care-i reprezintă în Parlamentul României ce înseamnă această reformă a ROBOR.

„Ratele la credite vor scădea, din mai 2019, cu 5% pentru creditele ipotecare și cu 1,5% pentru creditele de consum. Acesta este unul dintre rezultatele Ordonanței 114 care prevede ca ratele la creditele cu dobândă variabilă nu mai au ca referință ROBOR care era calculat la cotatii, ci un indice calculat în funcție de tranzactiile bancare efective. Pentru creditele aflate în derulare, românii pot să beneficieze de noile prevederi dacă solicită băncilor renegocierea contractelor pentru ca ROBOR să fie înlocuit cu noul indicator de referință. Și companiile românești vor avea acces la credite mai ieftine deoarece bancile vor fi intetsate să finanțeze economia pentru că vor fi scutite sau vor plăti o taxă mai pe activele deținute. În prezent, depozitele din sistemul bancar sunt cu aproximativ 30% mai mari decât creditele, ceea ce nu este normal.”, a explicat deputatul Iancu pe pagina sa de socializare.