Ce recomandă specialiștii în sănătate publică oltenilor pentru a nu ajunge de Paște la spital

34

În vederea prevenirii unor situatii neplăcute cauzate de excesele alimentare sau pregătirea necorespunzătoare a alimentelor în perioada sărbatorilor pascale, DSP Olt prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății a traansmis mai multe măsuri de care oltenii ar trebui să țină cont.

Atât atunci când se pregătesc pentru a întâmpina așa cum se cuvine Paștele, dar și după supra-alimentația din timpul sărbătorilor Pascale, pentru a nu ajunge la spital sau a-și pune viața în pericol, oltenii trebuie să țină cont de sfaturile specialiștilor. Pentru o bună și corectă informare, Direcția de Sănătate Publică Olt a transmis mai multe recomandări:

  • Alegerea cu grijă a locului de unde se fac cumpărăturile: nu se vor face de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate unde produsele sunt păstrate în condiții de igienă și sunt avizate; Nu achiziționați băuturi alcoolice tradiționale(vin, țuică) de la comercianții ambulanți; Verificarea valabilității produselor și a modului de depozitare, mai ales când este vorba de lactate, ouă, carne;
  • Depozitarea corespunzătoare: produsele perisabile trebuie depozitate corespunzător, refrigerate la temperaturile indicate pe etichete în condiții optime;
  • Asigurarea igienei înaintea preparării alimentelor: spălarea pe mâini cu apă și săpun de câte ori este nevoie; suprafețele destinate preparării alimentelor trebuie păstrate în condiții de maximă igienă;
  • Prepararea corespunzătoare a alimentelor: alimentele se vor prepara la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele care le-ar putea coloniza; la prepararea maionezei pentru salate, a cremelor pentru prăjituri se vor folosi doar ouă foarte proaspete și nu se vor folosi ouă de rață sau gâscă;
  • Evitarea contactului între alimentele crude neprelucrate și cele pregătite/gătite;
  • Evitarea pregătirii alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecții ale tegumentelor;
  • Evitarea exceselor alimentare.

Specialiștii recomandă cumpătare, pentru a evita problemele cauzate de excesul alimentar. Carnea de miel conține mult colagen și este greu digerabilă, ca alternative fiind recomandate carnea de vită, pește sau curcan.  La masa de ,,Paște’’ nu ar trebui mâncate mai mult de două ouă. Se recomandă o pauză de cel puțin 3 ore între mese și consumul mai mare de legume. La apariția primelor semne de boală: dureri abdominale, greață, vărsături, febră, se recomandă evitarea automedicației și prezentarea la medic pentru stabilirea unui diagnostic.