Casa unui fost primar al Slatinei, transformată în Biserică Adventistă

525

A devenit o obișnuință pentru prietenii virtuali ai doctorului în istorie Aurelia Grosu, fost director și șef de secție istorică –Muzeul Județean Olt, să descopere povești, oameni, fapte și locuri din istoria reședinței Oltului. Astăzi, istoricul a dezvăluit cui a aparținut casa cunoscută în zilele noastre drept clădirea Bisericii Adventiste Slatina.

O lecție virtuală de istorie, ʺpiperatăʺ cu prezentări care captează atenția slătinenilor și nu numai, indiferent de vârstă, unii amintindu-și cu nostalgie vremurile prezentate, alții aflând acum cu interes poveștile anilor trecuți, este ʺpredatăʺ cu profesionalism de către un mare istoric al Oltului, dr. Aurelia Grosu. Ilustrate cu fotografii vechi, adevărate documente istorice, dar și cu imagini actuale, prezentările dr. Grosu  au devenit tot mai așteptate și accesate de internauți. Tema de astăzi este Casa Drăgoescu de pe strada Vederii din Slatina, o clădire pe care în prezent o cunoaștem ca fiind biserică adventistă și despre care aflăm că a aparținut unui fost primar al municipiului.


ʺConstantin Drăgoescu, proprietarul casei, a fost avocat, magistrat, primar al orașului între 1905-1907, cu mici intermitențe. Primar în funcție în anul 1906, când se organizează prima Expoziție Națională a României, Constantin Drăgoescu depune mari eforturi pentru ca Slatina să se prezinte cât mai onorabil și a mai reprezentativ. A fost decorat de Regele Carol cu ordinul „Coroana României”, în grad de ofițer.  Casa Drăgoescu ne reține atenția prin bogata și eleganta decorație exterioară, de factură neoclasică. În prezent, casa Drăgoescu aparține Bisericii Adventiste Slatina.ʺ, explică istoricul Aurelia Grosu.

foto: facebook Aurelia Grosu