Alro a câștigat DEFINITIV procesul cu Hiroelectrica

299

Daune de peste 60 milioane lei pentru energie vândută la prețuri sub costuri a cerut în instanță Hidroelectrica de la Alro Slatina, acâiunea în instanță fiind inițiată în 2015. Joia trecută, Înalta Curte a dat câștig de cauză producătorului de aluminiu, sentința fiind definitivă.

Alro Slatina a câştigat definitiv procesul cu Hidroelectrica, astfel încât producătorul de aluminiu nu trebuie să plătească daune către producătorul de energie electrică. Anunțul a fost făcut de către Alro vineri, 1 martie, pe site-ul companiei.

Litigiul dintre cele două companii a fost demarat în anul 2015 și s-a încheiat pe 28 februarie cu victoria Alro, cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România. Alro a câștigat și apelul în proces, în 2017.

 „Prejudiciul în sumă totală de 60.347.845 lei solicitat prin prezenta acțiune reprezintă contravaloarea diferenței dintre costul de producție al energiei electrice si prețul la care a fost vândută energia electrică de către Hidroelectrica, pentru perioada martie 2011- decembrie 2011, perioada vizată de Controlul Curții de Conturi”, arăta reclamanta. Alro a argumentat în instanță că acel contractul conținea manifestarea de voință liber exprimată a părților, că a acceptat „în repetate rânduri” să achite în avans energia electrică contractată pentru a veni în ajutorul Hidroelectrica, că pe parcursul contractului prețul de vânzare a avut o evoluție crescătoare, astfel încât să se permită Hidroelectrica să-și acopere integral costurile de producție și să facă profit și că, de fapt, prețul plătit de Alro a fost peste costul de producție, fiind mai mare decât tariful reglementat de ANRE.