Până pe 9 martie, superstițioșii își aleg babele

72

Nouă babe cu nouă cojoace -așa sunt cunoscute primele nouă zile ale lunii martie. Iar obiceiul alegerii unei babe, care să indice cum va fi anul acesta, în funcție de vreme, este încă păstrat de mulți olteni.

Pentru a-și ghici cum va fi anul, oltenii își aleg o babă în perioada 1- 9 martie, un obicei păstrat din vechime. Se spune că ziua în care ți-ai ales baba îți va arăta cum va fi anul: o zi urâtă înseamnă un an fără prea multe satisfacții, dacă va ploua va fi semn de belșug, iar dacă va fi soare anul va fi frumos. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede că vin moșii și căldura.

Etnografii spun că acest obicei nu este consemnat ca fiind specific tradiției populare și că a apărut din mitul Babei Dochia. Perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia, îmbrăcând 9 cojoace, își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere.  Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros.

Alegerea babei se face după mai multe metode. Una dintre ele este  aceea de a-ți alege o zi la întâmplare. O altă metodă este în functie de ziua de naștere.