Paul Stănescu, demersuri legislative pentru înființarea în primării a postului de specialist de servicii de consiliere agricolă

691
Paul Stănescu

Un consultant agricol trebuie să ofere în România asistență tehnică și consiliere pentru 12-13 mii de fermieri înscriși în listele APIA, fapt ce l-a determinat pe senatorul de Olt Paul Stănescu să susțină demersul legislativ al înființării în cadrul primăriilor a unui post de specialist în domeniu care să îi ajute pe fermieri să cunoască legislația, să solicite subvenții sau să implementeze proiecte cu fonduri europene, asistență tehnică în aplicarea tehnologiilor agricole moderne și multe altele.

Un consultant la șapte localități, care asigură asistență tehnică la mii de fermieri există în România, acest luuru dorindu-se schimbat prin intermediul unei inițiative legislative care prevede ca fiecare primărie să aibă angajat un specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

„În prezent nu există un post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală în cadrul administraţiilor publice locale şi astfel fermierii, producătorii locali nu au acces la o informare directă şi nu cunosc în detaliu legislația în domeniul agricol întâmpinând greutăţi în relația cu reprezentanții: Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Direcţiei Agricole Judeţene, Camerei pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, Direcţiei Judeţene Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Oficiului Fitosanitar Judeţean. Direcţiile pentru agricultură judeţene au în structura lor centre zonale de consultanță agricolă în circa 450 de unităţi administrativ teritoriale, dintr-un total de 3.180 de UAT-uri existente la nivel naţional, ceea ce reprezintă un consultant la şapte localităţi. În statele europene unde există structuri de consultanță agricolă bine dezvoltate, create cu multe decenii în urmă, cum este în Franța, Germania, Anglia etc, un consultant agricol asigură servicii de consiliere, în medie, pentru un număr de 100-150 fermieri, în timp ce în România un consultant trebuie să asigure în prezent, asistenţă tehnică şi consiliere pentru un număr de 12-13 mii de fermieri înscriși. Prin modificările propuse în această iniţiativă legislativă se înfiinţează la nivelul! fiecărei administrații publice locale un post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură şi dezvoltare rurală care să comunice direct şi permanent cu fermierii din localitate.”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Demersul legislativ este susținut de către senatorul de Olt Paul Stănescu, unul dintre coinițiatori, dar și de alți parlamentari olteni: senatorul Renică Diaconescu și deputații Alexandru Stănescu și Dan Ciocan.

Inițiativa este susținută și de către Ministerul Agriculturii, care consideră că personalul de specialitate din cadrul direcțiilor agricole este insuficient.

Rolul noului angajat al administrațiilor publice locale este unul important, acesta având atribuții clar delimitate prin lege:

Termenul de adoptare tacită al proiectului este de 45 de zile și se împlinește la data de 21.03.2019.