Selecția pentru culegători de mazăre în Danemarca și Portugalia, organizată la Târgu Jiu

37

Oltenii care doresc să meargă la cules de mazăre în Danemarca și Portugalia pot aplica pentru cele 50 de locuri de muncă pentru care se face selecție prin intermediul rețelei Eures. Doar cei preselectați de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi invitați la interviul ce se va organiza de către angajatorul danez, la mijlocul acestei luni, în Târgu Jiu.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, prin intermediul Serviciului EURES România, a anunţat organizarea la Târgu Jiu, la mijlocul lunii februarie, a bursei locurilor de muncă în domeniul sezonier agricultură, pentru 50 locuri de muncă oferite de un angajator danez în Portugalia şi Danemarca, la cules de mazăre. „Candidaţii trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba română, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk. Termen limită pentru trimiterea aplicaţiilor este 1 martie. Instrucţiunile de aplicare se găsesc pe website-ul www.My-greenpeas.com. Preselecţia aplicanţilor se face de către angajator. Invitarea la selecţie a persoanelor pre-selectate se va face de către consilierii Eures. Selecţia va avea loc la mijlocul lunii februarie, în Târgu-Jiu. Detaliile referitoare la data, locaţia şi programul selecţiei vor fi trimise numai persoanelor invitate. Nu sunt admise alte persoane la interviu. Ulterior selecţiei, se va putea aplica până în data de 1 martie.”, explică Elena Țane, consilier Eures.

Durata contractului este pentru Portugalia aprilie – iunie, iar pentru Danemarca iunie – octombrie.

Pentru Portugalia, cazarea se face în case echipate cu toate utilitățile, cu taxa de cazare plătită de lucrător/lună de 100 – 120 euro, incluzând consumul/utilitățile. Plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. Salariul minim/lună/persoană pentru 173 de ore de lucru este de 700 euro brut. Dacă se culege mai mult de 1950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus.

Pentru Danemarca, cazarea se face în rulote, taxa de cazare plătită de lucrător/zi fiind de 8 euro și acoperă inclusiv gazul, apa și electricitatea. Plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. Salariul este 0.6 euro brut/kg+12,5% alocație de concediu.