Se schimbă garda la conducerea americană a Bazei Deveselu. Plachetă de onoare pentru fostul comandant, din partea IJJ Olt

598

Căpitan(N) Charlos Washington va fi înlocuit cu căpitan (N) Jackie Knick la conducerea Facilității SUA a Bazei Nato de la Deveselu. Pentru buna colaborare, fostul comandant a primit astăzi, din  partea IJJ Olt, Placheta de onoare și Diploma de excelenţă.

Astăzi, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a primit vizita reprezentanților Naval Support Facility Deveselu și ai Bazei Militare 99 Deveselu. Întâlnirea a constituit vizita de rămas bun la încheierea mandatului actualului comandant al Facilităţii SUA, căpitan(N) Charlos Washington şi prilejul de a-l cunoaşte pe noul comandant, căpitan (N) Jackie Knick, în vederea consolidării relațiilor de cooperare interinstituționale.

Delegația a fost primită de către adjunctul Inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Brâncoveanu Gheorghe Marian, inspectorul șef al I.J.J. Olt, colonel Drejoi Tudor Dorel, primul adjunct al Inspectorului şef, colonel Boată Marin, adjunctul Inspectorului şef  locotenent colonel Milcu Cristinel și șeful  Serviciului Management Operațional, locotenent-colonel Mihai Iulian.

„Cu acest prilej au fost prezentate misiunile, atribuțiile și zona de responsabilitate specifice inspectoratului, astfel încât oaspeții noștri să aibă o percepție corectă a instituției Jandarmeriei. Ca o recunoaştere a bunei cooperări  dintre cele două instituţii, actualului comandant al Facilităţii SUA, căpitan(N) Charlos Washington i-a fost înmânată Placheta de onoare a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt precum şi Diploma de excelenţă. Reprezentanții Naval Support Facility Deveselu și-au manifestat disponibilitatea  pentru continuarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterale, în beneficiul ambelor părţi.”, declară lt.col. Iulian Mihai, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional în decembrie 2015 și face parte dintr-un proiect privind apărarea Americii şi aliaţilor săi de rachete balistice lansate de inamici, a doua bază terestră fiind amplasată în Polonia. Echipamentul din România include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, cărora li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.
Baza Militară Aeriană Deveselu a fost construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Construcţia ca bază NATO a început în 2013.