Costume autentice tradiționale și de epocă, expuse pe păpuși, la Muzeul Județean Olt

184

Redescoperirea autenticului și a frumosului pierdut din lumea satului tradițional românesc, este invitația pe care ne-o lansează Muzeul Județean Olt care va găzdui timp de două luni de zile o expoziție de păpuși îmbrăcate în straie tradiționale și de epocă. O adevărată demonstrație de măiestrie românească, dar și o lecție etnografică.

Muzeul Județean Olt, în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București, organizează în perioada 4 februarie – 31 martie 2019 expoziția de păpuși în costume tradiționale și de epocă „ARTĂ ȘI MEȘTEȘUG ÎN MINITURĂ”.

ʺPortul popular național, prin varietatea stilistică, motivele ornamentale și cromatica pieselor componente constituie o parte importantă a artei populare. Vă invităm cu drag să ne treceţi pragul și să fiți alături de noi la vernisajul care va avea loc luni, 4 februarie 2019, ora 11, la sediul Muzeului Județean Olt, pentru a ne bucura împreună de originalitatea unei colecții unice în țară. Expoziția va fi deschisă până la data de 31 martie 2019ʺ, este invitația lansată de Claudia Balaş – Șef Serviciu Secția de Etnografie.

Păpușile folclorice reproduc fidel costumele populare tradiționale din toate zonele țării sunt realizate manual la scară miniaturală: țesături, broderii, accesorii, ele fiind realizate în cadrul cooperativelor „Arta Crișanei” – Oradea, „Arta textilă” – Cluj Napoca, „Arta lemnului” – București și „Hategana” – Hațeg.

Un loc aparte în cadrul expoziției îl ocupă figurinele cu caracter istoric, reprezentând costume de epocă din secolele XV – XVIII, dar și o serie de păpuși îmbrăcatre în costume tradiționale specifice altor naționalități europene.

Exponatele fac parte din colecţia particulară a fraţilor Cristian şi Mihai Dumitru, care împreună cu alţi pasionaţi şi colecţionari de jucării au înfiinţat un muzeul virtual al jucăriilor (www.muzeuljucariilor.ro ), primul de acest gen din România.