12.000 de gospodării verificate din zona afectată de pesta porcină. DSVSA Olt: nu sunt semne de boală!

208

Autoritățile veterinare au finalizat ieri recensământul tuturor exploatațiilor din localitățile aflate în zona afectată de pesta porcină africană la mistreți, în urma confrimării celor 2 cazuri la porcii mistreți din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, sat Pestra.

Gospodarii din cele 14 localități din județ incluse în zona de supraveghere după confirmarea celor două cazuri de pestă porcină africană la mistreți pe fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, sat Pestra, pot sta liniștiți: porcii nu le vor fi exterminați, așa cum s-a întâmplat la Rusănești. Ieri, autoritățile sanitar-veterinare au finalizat recensământul tuturor exploatațiilor, fiind verificate aproximativ 12.000 de gospodării. „În urma examinării clinice a porcilor existenți în exploatații, nu au fost identificate semne clinice de boală”, transmite DSVSA Olt.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt informează că situația în județul Olt este staționară sub aspectul evoluției PPA, nemaifiind înregistrate alte suspiciuni de boală. Numărul total al focarelor de PPA în județul Olt este de 5, la porcii domestici din gospodării ale populației din localitățile Rusănești și Cilieni, și 2 cazuri la porcii mistreți.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Pe aceeași temă:

Astăzi se plătesc despăgubiri pentru 100 de gospodării unde au fost omorâți porcii