Chinezii vor să importe mai multe bovine și ovine românești. Deputatul Stănescu, gazda delegației

123

În ultimii patru-cinci ani, chinezii și-au arătat interesul pentru importul de vaci, oi și porci românești, țara noastră având chiar un protocol încheiat cu autoritățile chineze. Astăzi, o delegație din țara cu cea mai numeroasă populație de pe planetă a fost primită de deputatul de Olt Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaților.

„În această dimineață, am fost gazda unei delegații din partea statului chinez pentru a discuta despre posibilitățile exportului de bovine și ovine românești către China. Alături de mine au fost prezenți la discuții domnul dr. Geronimo Răducu Brănescu, președinte ANSVSA și domnul Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul MADR”, dezvășuie deputatul de Olt.

Interesul chinezilor pentru rasele românești de animale nu este nou, încă din 2014 aceștia prospectând piața românească. România a semnat atunci un protocol cu autoritățile chineze în urma căruia se angaja să exporte în următorii 7-10 ani peste 500.000 de vaci din rasa Bălțata Românească în China, cerere din partea asiaticilor existând și pentru câteva milioane de porci, precum și 4-5 milioane de ovine.

Exposturile spre China au crescut de la an la an. Spre exemplu, anul trecut, o societate comercială românesască a reușit să exporte produse de origine animală către Republica Populară Chineză în cantitate totală de 108.480 de tone, în condițiile în care, cu doar un an în urmă, același producător român comercializa peste graniță, către aceeași destinație, doar 10.609 tone.