Bani falși pe piață, puși în circulație de o grupare infracțională

164

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, au destructurat o rețea de crimă organizată specializată în infracțiuni de punere în circulație de valori falsificate și înșelăciune. Potrivit Agerpres, membrii grupării au fost ridicați de mascați în această dimineață, după efectuarea mai multor percheziții.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2018, pe raza judeţului Timiş, s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat format din cinci suspecţi, specializat în plasarea pe piaţă a mai multor bancnote contrafăcute din cupiura de 50 euro. Calitatea bancnotelor era de un nivel de contrafacere ridicat, putând fi încasate uşor de persoane nefamiliarizate cu acest tip de valută”, arată un comunicat al DIICOT .

Potrivit acestuia, grupul acţiona pe raza localităţilor Lugoj, Nădrag şi a localităţile limitrofe acestora, fiind structurat pe paliere de execuţie, din cercetările efectuate în cauză rezultând faptul că bancnotele contrafăcute se aflau în posesia liderului grupării şi proveneau de la o sursă externă, respectiv de pe teritoriul Germaniei.

Procurorii susțin că liderul grupului infracțional a racolat mai multe persoane apropiate şi de încredere, apelând, în special, la membrii familiei pentru plasarea bancnotelor pe piaţă. Aceştia din urmă procedau în mod premeditat, iniţiind relaţii comerciale de mică amploare, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în diferite modalităţi. Astfel, ei foloseau banii falşi la cumpărături efectuate în anumite magazine mici, de cartier, unde suspecţii invocau faptul că nu au decât euro şi apelau la bunăvoinţa vânzătorilor pentru a le accepta plata în valută, fiind de acord cu un schimb valutar avantajos; solicitau schimburi valutare diferitor persoane fizice, atrase de cursul mic leu/euro propus de către suspecţi sau făceau plăţi către taximetrişti sau diferiţi curieri.