De frica pestei, oltenii au devansat Ignatul, solicitând examene trichineloscopice. Rezultat pozitiv au dat doar probe de la mistreți

461

Focarele de pestă depistate în județele vecine au alarmat mulți olteni, care de frică să nu li se ia de către autorități porcul din bătătură în pragul Sărbătorilor de iană au început sacrificările. Până acum, nicio probă din cele 44 prezentate la DSVSA Olt nu a indicat trichineloză, rezultat pozitiv având cinci probe de la mistreți.

„Ce-i în mână, nu-i minciună”, și-au spus zeci de olteni care nu au mai așteptat Ignatul și , de frica pestei porcine, și-au băgat deja porcii-n lăzile frigorifice asigurându-se astfel că de Sărbători nu vor plânge de mila animalelor crescute degeaba cu trudă sacrificate pentru pestă. Luna trecută, 44 de olteni s-au asigurat că porcii sacrificați nu au trichineloză, la examenul de trichină ajungând aproape de trei ori mai multe probde de la porcii mistreți împușcați pe fondurile de vânătoare din județ.

„În perioada 01.10.-31.10.2018, în cadrul celor cinci Circumscripții Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au fost efectuate un număr de 44 examene trichineloscopice directe, cu rezultat negativ, iar in cadrul LSVSA Olt, în laboratorul de parazitologie au fost examinate prin metoda digestiei artificiale un număr de 119 probe provenite de la porcii mistreți împușcați în partidele de vânătoare organizate pe fondurile cinegetice din județul Olt, din care 5 probe cu rezulat pozitiv și 1 probă provenită de la gospodăria populației pentru confirmare, rezultatul fiind negativ (nu s-a confirmat)”, arată DSVSA Olt.

Focarele de pestă porcină confirmate în județele Dolj și Argeș nu au impus stabilirea unor zone de supraveghere la nivelul județului nostru, ele evoluând în zone aflate la distanțe mai mari de 13 km, însă ca urmare a confirmării celor cinci focare de pestă porcină africană în județul Teleorman pentru două din focare județul Olt a intrat în zona de supraveghere cu localitățile: Scărișoara, Rusănești, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni,  Mihăești,  Seaca și Văleni.