Primul cabinet medical de screening GRATUIT din Olt, la Protoieria Caracal

827

O nouă minune înfăptuită la Caracal de preotul Doru Iagăru va ajuta numeroși copii și persoane defavorizate care se confruntă cu probleme de sănătate: se pregătește deschiderea primului cabient medical de screening. Acesta va funcționa gratuit.

Primul cabinet medical de screening gratuit din județul Olt va funcționa la Caracal, la inițiativa unui slujitor al Domnului recunoscut pentru numeroasele campanii sociale duse la îndeplinire. Preotul Ion Iagăru a demarat demersurile realizării acestui obiectiv la începutul verii, a obținut aprobările necesare, spaţiul, aparatura, a atras primii voluntari: dr. Tuța Mihnea  şi asistent Nicoleta Iagăru, iar acum face ultimele pregătiri înaintea deschiderii. Cabinetul va funcționa în incinta Protoieriei Caracal, programul nefiind încă stabilit. Ultimul apel pentru voluntari care să alăture acestei cauze a fost făcut zilele trecute și a atras încă un om dornic să ajute ca voluntar pentru screening ul auditiv: Raluca Jianu, audioprotezist.

Din această toamnă vor fi oferite gratuit: consultaţii oftalmologice şi acordarea de ochelari gratuiţi pentru copii; test screening auditiv; măsurarea glicemiei; măsurarea nivelului de oxigen din sânge; măsurarea tensiunii arteriale; măsurători somatometrice.

În fiecare an, circa 600 de de copii se nasc în România cu probleme de auz care, dacă nu sunt operați la timp, nu mai pot fi salvați. Numărul lor este unul estimativ, bazat doar pe numărul celor care au ajuns la medic. Doar o zecime dintre maternitățile românești efectuează testare auditivă, iar de cele mai multe ori părinții nu-și permit să se plimbe cu copiii la evaluări în centre mari sau să suporte costurile unor operații. Diagnosticarea târzie a problemelor de auz le reduce copiilor șansa la o viață normală. Anul trecut, Oltul avea înregistrate circa 700 de persoane încadrate în grad de handicap cu probleme de auz, dintre care o zecime copii.