Cei doi eroi din Slatina, din nou în lotul României la Invictus Games din Australia

95

Cei doi cetățeni de onoare ai Slatinei participanți anul trecut la Jocurile Paralimpice vor reprezenta și anul acesta România la Invictus Games. Lt.col. Nicolae Grigore și cap. Eugen Pătru, răniți în Afganistan, fac parte din cei 15 eroi ai României ce vor participa la „Olimpiada Militarilor” din Australia.

România se află în acest an la a doua reprezentare la Sydney, după ce în 2017 la Toronto au participat 15 militari răniţi, la șase discipline sportive individuale – tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. La acestea s-a adăugat, ca sport de echipă, volei din șezut. Ca rezultate, în 2017 lotul României a reușit să obțină patru medalii, dintre care una de aur (tir cu arcul pe echipe), una de argint (tir cu arcul simplu) și două de bronz, la canotaj și proba de 1.500 metri. Printre cei 15 eroi s-au numărat și doi olteni: lt.col. Nicolae Grigore și cap. Eugen Pătru, recompensați de către Primăria Slatina cu titlul de Cetățean de Onoare și care vor reprezenta România și în acest an în Australia.

Locotenent-colonelul Nicolae Grigore, născut în data de 27.08.1981, în județul Olt, este căsătorit, tată a trei copii şi este încadrat la Ministerului Apărării Naţionale la Detașamentul de securitate, pază și intervenții, București. A fost rănit în anul 2007, în Afganistan, pe timpul misiunii executate în cadrul Batalionului 33 Vânatori de Munte „Posada”, când plutonul condus de acesta a fost chemat să intervină în sprijinul unei patrule americane prinsă într-o ambuscadă de către insurgenţi. Deplasându-se către aceasta, primul transportor amfibiu blindat din patrula românească a iniţiat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, a suferit plăgi tăiate la umărul stâng și arsuri usoare la nivelul toracelui. La Toronto a ocupat locul 12 din 19 la powerlifting, ridicând 120 kg. Pentru ediția de la Sydney se antrenează la disciplinele powerlifting, atletism – săritura în lungime și sitting volley.

Al doilea oltean din grupul celor 15 eroi ai României, caporalul Eugen Pătru, are un copil și este încadrat la Centrul 84 Mentenanță București. A fost rănit în anul 2014, în Afganistan. În urma incidentului militarul a rămas fără muşchi la ambele gambe şi cu o paralizie completă la nervul sciatic și a trecut prin 2 operații în Afganistan și alte 24 în Germania. Militarul executa o misiune de patrulare, pe autostrada A1, când a avut loc un atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv. Acesta a intrat direct în maşina de luptă în care se afla militarul provocând decesul plutonierul major Claudiu Constantin Vulpoiu și rănirea altor cinci militari. În timpul incidentului se afla în misiune cu Batalionul 20 Manevră.

În 2017 a fost campion mondial militar la arc olimpic, iar la Toronto a ocupat locul 7 din 32. Pentru Sydney se antrenează la disciplinele tir cu arcul olimpic, powerlifting și sitting volley.

“Invictus Games” este un eveniment sportiv internaţional organizat din 2014 de Fundaţia Invictus Games, patronată de Prinţul Harry al Marii Britanii, pentru a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații. Jocurile supranumite „olimpiada militarilor” cuprind mai mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din şezut, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.

Între 20 și 27 octombrie, la Sydney, în Australia, 15 militari români vor forma echipa României și vor concura la probele de tir cu arcul, atletism, canotaj de sală, powerlifting, ciclism, înot și volei din șezut. La jocurile Invictus de la Sydney vor participa militari răniți din 18 țări membre sau partenere ale NATO.

Despre participarea slătinenilor la Invictus Games 2017 în Realitatea Oltului:

Slătineni cu care ne mândrim: eroi și în Afganistan, și la Jocurile Paralimpice