Mariana Gheorghe: nu se taie posturile din învățământ! Oltul are 100 de posturi în plus

431

Oltul primește de la Ministerul Educației finanțare în acest an școlar pentru 6.032 de posturi pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Nici mai multe, nici mai puține decât până acum. Ele  acoperă necesarul județului, spune inspectorul școlar general adjunct Mariana Gheorghe, ba chiar cu o rezervă de 100 de posturi păstrate în speranța că în următorii ani va crește  numărul copiilor.

Ministerul Educației Naționale a publicat săptămâna trecută un ordin prin care se modifică aprobarea numărului maxim de posturi finanțat din bugetul de stat, prin bugetul MEN, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, în anul școlar 2018-2019. Nici vorbă de reducerea de 4000 de posturi pentru care sindicaliștii dăduseră alarma, ci chiar cu o suplimentare de 1.336 de posturi pentru 11 județe și București, la solicitările făcute de inspectorate.

Oltul are finanțate 6.032 de posturi, din care 208 pentru învățământ special și CJRAE, iar 5.824 pentru învățământul de masă. Același număr de posturi ca și până acum. „Nu avem nevoie de mai multe posturi. Ceea ce s-a spus că se desființează posturile, este total neadevărat. Nimeni nu dă profesorii afară! Dacă am clasă cu 6 copii, automat postul nu mai are justificare. Posturile sunt normate la numărul de copii. Se taie din posturile vacante, neocupate. Este aritmetică: ai copii- ai școală, ai copii- ai posturi. În județul Olt avem chiar 100 de posturi în plus, care nu se mai normează, nu se mai pot ocupa, însă au fost păstrate de către școli în speranța că în anii următori va crește numărul de copii”, ne-a declarat Mariana Gheorghe, inspector școlar general adjunct IȘJ Olt.

La nivel național, sunt finanțate 288.062 posturi, din care 16.687 pentru învățământ special și CJRAE.

Noua listă a posturilor, pentru fiecare județ: