Catedrala din Balș revendică peste o treime din parcul orășenesc, teren moștenit de la ctitor

576

De ani buni, Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel Balș se luptă în instanță cu Primăria Balș pentru a-și recâștiga dreptul de a folosi terenul lăsat moștenire prin testament de către ctitorul Petre D. Roșca, cel mai important filantrop al urbei. Cum pe terenul respectiv este amenajat parcul orășenesc, până acum nu s-a ajuns la nicio înțelegere, deși instanța a dat câștig de cauză bisericii.

2 hectare din cele peste 5 hectare ale parcului orășenesc Balș, amenajat de către municipalitate pe malul Oltețului, în stânga podului, aparține de drept catedralei Sf. Apostoli Petru și Pavel, care dovedește proprietatea cu acte și testamentul filantropului Petre D. Roșca.

„Şi pentru că bunul Dumnezeu faţă de credinţa mea m-a ajutat, ţinându-mă în tot cursul vieţuii mele sănătos, m-am gândit să clădesc în această comună o sfântă biserică pe care am şi început-o în anul 1915. „Las acestei Sfinte Biserici, care va purta numele de Sf. Petru și Pavel, terenul pe care se află construită și cu cel dimprejur (…). Acest teren se află în centrul comunei Balș, pe malul stâng al râului Olteț, lângă podul de trecere peste această apă și Șoseaua Națională București – Craiova (…). Mai las sfintei biserici casele mele cu două etaje situate în centrul comunei Balş (…), numite actualmente Hotel Roşca şi compuse din două prăvălii cu pivniţe şi nouă camere la etajul de jos, iar la etajul de sus un salon mare şi opt camere, împreună cu locul şi împrejurimea”, se menționează în testament.

Biserica a pierdut bunurile imobile moștenite, constând în curtea bisericii, grădină cu pomi fructiferi și zăvoi când au fost luate abuziv de către statul comunist, prin HCM nr. 308/1.02.1953. Ajuns în administrarea primăriei, pe terenul respectiv s-a amenjat parcul orășenesc, iar orice încercare a preotului paroh Ion Rizea de a obține măcar cei 5600mp ce reprezintă curtea bisericii s-a lovit de refuzul autorităților.

Începând cu anul 2001, preotul paroh prof. dr. Ion Rizea a adresat mai multe petiții și notificări Primăriei Balș, solicitând restituirea terenului bisericii. Neînțelegerea a fost tranșată de către magistrați, care au dat câștig de cauză bisericii, însă nici până acum cele două părți nu au ajuns la o înțelegere. Primăria oferă teren în schimb în prelungirea parcului, biserica refuzând, iar posibilitatea restituirii aceluiași teren, acum având destinație publică, s-ar face doar cu numele, fără a implica renunțarea din partea autorităților locale la folosința lui drept parc. Cum se va finaliza conflictul, rămâne de văzut!

De remarcat este că filantropul Petre Roşca deţinea, în anul 1907, 350 de hectare de teren în Balş. 189 de hectare din acest teren reprezentau teren arabil, 25 de hectare erau folosite pentru fân, 15 hectare reprezentau plantaţii cu căpşuni, 100 de hectare fuseseră transformate în izlaz, iar restul terenului era acoperit cu pădure şi grădini.