ANCHETĂ în cazul Vâlcov cerută de Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie

134

Asociaţia profesională naţională a medicilor psihiatri, ARPP, solicită anchetarea conjuncturii în care documentația medicală a unui pacient a ajuns în posesia lui Darius Vâclov, sancționarea vinovaților, dar și a fostului edil al Slatinei care a publicat pe pagina sa de socializare fișa medicală a unui protestatar.

Într-un limbaj nedemn de un consilier al premierului României, Darius Vâlcov l-a numit „sandilău” pe unul dintre protestatarii din Piața Victoriei de pe 10 august, publicând pe pagina de Facebook fișa medicală a acestuia eliberată în data de 19.06.2006, din care ar rezulta că acesta ar avea probleme psihice. Gestul consilierului de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului a indignat Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP), care cere anchetarea şi tragerea la răspundere a celor implicaţi.

ARPP, în calitate de asociaţie profesională naţională a medicilor psihiatri, „protestează cu fermitate împotriva unui asemenea tip de atitudine din partea unui consilier al primului-ministru şi solicită public autorităţilor competente anchetarea conjuncturii în care documentaţia medicală a ajuns în posesia persoanelor neautorizate, precum şi tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi. (…) Pacientul cu tulburări psihice are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare. Astfel, Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 actualizată, art. 16, prevede că persoana care este evaluată din punct de vedere al sănătăţii mintale are dreptul la confidenţialitatea informaţiilor. Utilizarea dispreţuitoare de către o persoană publică importantă (consilier al premierului României), cu responsabilităţi şi vizibilitate internă şi externă, a apelativului de ‘sandilău’ cu referire la persoana respectivă reprezintă o încălcare flagrantă atât a legislaţiei în vigoare, dar şi o afirmaţie profund stigmatizantă şi care are repercusiuni multidimensionale, aruncând o anatemă asupra tuturor pacienţilor cu suferinţe psihice, care au nevoie de protecţia şi respectul cuvenit din partea statului român”, precizează asociația prin intermediul unui comunicat de presă.