Proiectul privind ajutorul pentru fermele de păsări, inițiat de patru parlamentari olteni, este de ieri lege

263

Pe 1 august, proiectul legislativ privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol a devenit Legea 227/2018. Printre parlamentarii care și-au pus semnătura pentru susținerea sectorului avicol se numără și patru olteni.

Senatorii Paul Stănescu și Renică Diaconescu și deputații Alexandru Stănescu și Dan Ciocan sunt parlamentarii de Olt care au susținut implementarea unui program de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol. Propunerea legislativă având printre inițiatori și aleșii Oltului a fost adoptată de Senat în februarie, iar de Camera Deputaților în aprilie, fiind promulgată prin Decret pe 31 iulie, iar pe 1 august a devenit Legea 227/2018.

Inițiatorii arată în expunerea de motive privind acordarea unui ajutor pentru fermele de păsări că românii consumă carne de pasăre în proporție de 34% din import, cosnumul de ouă din import este de 9,2%, iar importurile acoperă 22,4% din necesarul anual de ouă de incubație și că producătorii agricoli înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce privește dezechilibrarea raportului dintre cerere și ofertă.

Programul de susţinere este destinat fermelor de reproducţie, staţiilor de incubaţie şi fermelor de creştere, inclusiv pentru prima populare. De ajutor de stat vor beneficia persoanele juridice, persoanele fizice, întreprinderile familiale și/sau întreprinderile individuale care deţin exploataţii de păsări sau care doresc să înfiinţeze ferme avicole.Ajutorul de minimis va funcționa sub forma unui program multianual de susținere a activității de reproducție sau de creștere în sectorul avicol prin investiții pentru înființarea de ferme de reproducție sau de creștere noi sau existente sau aflate în conservare, sau în ferme de reproducție sau de creștere care își măresc capacitatea de cazare, precum și de stimulare a asocierii în cooperative.

Beneficiarii  trebuie să dețină suprafața de teren necesară construcției fermelor de reproducție de creștere sau stației de incubație care se înființează.