Craiova, inspirată de Slatina să colecteze gunoiul sub pământ

526

La un deceniu distanță de investiția din capitala Oltului, capitala Băniei va colecta gunoiul în containere underground, soluție modernă inspirată după sistemul slătinean. Cea care recunoaște că a văzut această soluție la Slatina este Lia Olguța Vasilescu.

Slatina se numără printre județele din țară cu cele mai moderne sisteme de colectare selectivă a deșeurilor, după ce a implementat sistemul de colectare underground. Selectarea selectivă a gunoiului a fost introdusă în Slatina în 2006, municipiul trecând doi ani mai târziu la cel mai modern sistem de colectare- în containere îngropate. În 2008 au fost instalate primele 12 astfel de dispozitive underground, iar astăzi capitala Oltului se poate lăuda cu circa 150 de spaţii de depozitare subterană a gunoiului.

Luând modelul Slatinei, însă 10 ani mai târziu, Craiova implementează și ea acest sistem. Cea care recunoaște că Slatina a fost sursa inspirației proiectului este Lia Olguța Vasilescu, care a postat pe pagina de socializare povestea investiției: „In sfârșit… Am demarat acest proiect de containere îngropate in anul 2012, după ce am văzut soluția la Slatina, oraș condus atunci de Darius Valcov. Licitația a durat nu mai puțin de 4 ani!!!! Contestații, procese etc. Proiectarea a durat ceva mai puțin. La fel construirea propriu-zisa a containerelor. Deci, in total, 6 ani ca sa reușim sa eliminam pubelele mizerabile de suprafața, care produceau atâta disconfort locuitorilor din cartierele craiovene, mai ales celor care locuiesc la parter și lângă platforme! A fost unul dintre proiectele la care am ținut mult și îmi pare bine ca se implementează, chiar dacă nu mai sunt primar sa ma bucur de reușită din aceasta calitate. Felicitări Ion Prioteasa și Mihai Genoiu pentru răbdare și tenacitate! E o investiție pe fonduri europene absolut necesară!”.