Elevi din Caracal, stagiu de practică agricolă la fermele din Loiret

59

Cinci elevi ai Liceului Agricol „Dimitrie Petrescu” din Caracal au efectuat, în perioada 04 – 29 iulie, un stagiu de practică agricolă la fermele din Departamentul Loiret.

Este al doilea an când elevii caracaleni, în cadrul colaborării Consiliul Județean Olt- Camera Agricolă Loiret, au ocazia să cunoască în profunzime agricultura franceză, caracterizată prin ferme de tip familial, o extrem de bună funcționare a asociațiilor de producători și numeroase facilități acordate tinerilor fermieri. Anul acesta, cinci elevi de la singurul liceu agricol din județul Olt, ei înșiși provenind din familii de agricultori și având dorința de a continua activitatea părinților în acest domeniu, au efectuat un stagiu de pregătire practică la ferme franceze.

„Elevii noștri au fost cazați la familii ce dețin ferme premiate pentru activitatea agricolă derulată la nivelul departamentului francez: ferme pentru cultura mare și ferme pomicole. Camera Agricolă Loiret le-a asigurat copiilor participarea la cursuri teoretice de formare tehnică, susținute de experții și consultanții instituției și la activități agricole de sezon, la fermele unde au fost găzduiți ocupându-se de recoltarea și comercializarea fructelor în piețele locale, recoltarea grâului, monitorizarea sistemelor de irigații etc. Pe lângă programul intens de cursuri și activități practice, pe parcursul perioadei stagiului, elevii români, împreună cu membrii familiilor care i-au găzduit, au găsit timp și pentru plimbări prin împrejurimi, întreaga zonă fiind una dintre cele mai frumoase din Franța, datorită diversității biologice și bogăției istorice și culturale.”, declară Miruna Ginerică, consilierul președintelui CJ Olt.

Activitățile s-au derulat în baza priorităților stabilite prin Acordul Tripartit încheiat în data de 09.09.2016 între Consiliul General Loiret, Camera Agricolă Loiret și Consiliul Județean Olt.

 

Parteneriatul între județul românesc Olt și departamentul francez Loiret a fost încheiat în anul 2006, colaborarea vizând modernizarea spitalului Slatina, dar și activități în domeniile cultural, agricol și educație. În baza acestui parteneriat au avut loc mai multe schimburi de experiență între fermierii români și francezi, dar și donații de carte, echipamente IT și aparatură medicală din partea părții franceze pentru mai multe instituții de sănătate și cultură din județul Olt, colaborări teatrale între elevi slătienni și francezi, stagii de tarctică agricolă pentru elevi, etc.

Autoritățile oltene și Camera Agricolă Loiret intenționează continuarea acestei colaborări, mai ales în contextul Sezonului Franța – România (decembrie 2018 – iulie 2019), care marchează o perioadă de manifestări educative, culturale, sportive ce îi vizează în special pe tinerii din ambele țări, sub semnul celebrării relațiilor profunde de prietenie care ne unesc.